Dobra hrana: S glutenom ili bez… Svejedno je

Piše: Redakcija

Pretpostavljamo da ste čuli izreku da „ljubav ide kroz želudac“ ili pak onu „put do muškog srca vodi preko želuca“. Iako od davnina postoji neraskidiva spona između hrane i ljubavi, te teško mogu jedno bez drugog, danas za to imamo i naučne dokaze. Da bi nivo pojedinog hormona sreće bila još veća, počastite se ove sedmice neodoljivim slasticama. Za neke će vam trebati više vremena da ih spremite, ali kada ih probate, znat ćete da trud nije bio uzaludan.

Čokoladne kuglice sa slanutkom i lješnjacima

Sastojci:

120 g hurmi prethodno ostavite u vodi minimalno sat

80 g kokos kreme

200 g slanutka skuhanog i očišćenog

100 g lješnjaka pečenog i samljevenog

100 g crne čokolade

4 kašike kokosovog ulja

3-4 kašike sirupa hurmi

 

Priprema:

Stavite čokoladu u mali lonac da se istopi na vatri. Hurme dobro iscijedite i stavite u blender, zatim dodajte kokos kremu, slanutak, lješnjak, istopljenu čokoladu, kokosovo ulje i sirup od hurmi. Miksajte sve dok se dobro ne poveže. Šećer dodajte po potrebi. Kada je gotovo stavite smjesu u jednu zdjelu te pustite da se dobro ohladi u frižideru. Najbolje da se hladi cijelu noć. Kada se dovoljno ohladi oblikujte smjesu u male kuglice, umočite ih u čokoladu a zatim u kakao prah.

 

Lava kolač

Sastojci:

125 g čokolade za kuhanje

125 g putera

3 jaja

125 g šećera

40 g brašna

Karamel 1:

100 g šećera

30 g glukoze

2 kašike vode

prstohvat morske soli

 

Priprema:

Karamel:pomiješajte šećer, glukozu, i vodu te stavite da se rastopi, ne miješajte, da zaustavite kuhanje dodajte malo vode, a zatim i morsku sol. Uzmite kalupe za led i napunite ih s karamelom te stavite u zamrzivač da se zamrzne.

Čokoladni fondant: Rastopijte čokoladu i u nju dodajte jaja, te ranije izmiješani puter sa šećerom. Sve dobro izmiješajte te na kraju dodajte brašno. Keramičke zdjele namazane puterom i posute brašnom napunite smjesom do pola, zatim stavite jednu zamrznutu kocku karamela u sredinu i ponovo zatvorite sa smjesom. Pazite, jer ne trebate napuniti zdjelu do vrha, jer u toku pečenja volumen smjese će se povećavati. U zagrijanoj rerni peći na 180 C oko 10 minuta. Najbolje je da poslužite uz sladoled ili sezonsko voće.

Sirova čokoladna torta

Sastojci:

Za podlogu (kalup 18 cm):

20 datulja

110 g mljevenih orašastih plodova (bademi, prženi lješnjaci..)

Sastojci za kremu:

1 zreli avokado

30-40 g meda

10 g gorkog kakaa (možete staviti i običan, ali tada smanjite količinu meda)

pola kašičice kokosovog ulja

prstohvat soli

 

Postupak:

Datulje očistite od košpica pa ih zalijte s vrućom vodom i ostavite ih da se namaču kojih 15 minuta. Zatim ih ocijedite od vode (ali ne skroz kako vam podloga kada dodate orašaste plodove ne bi bila suha) pa im dodajte mljevene orašaste plodove. Spojite sve u blenderu ili sa štapnim mikserom.

U kalup promjera 18 cm utisnite dobivenu smjesu. Kremu pripremite tako da očistite zreli avokado (treba biti blago mekan na dodir). Avokado stavite u blender sa svim ostalim sastojcima za kremu i zblendajte. Probajte kremu – provjerite je li vam dovoljno slatka, ako nije, slobodno dodajte još meda.

Kremu premažite preko podloge i stavite u frižider na hlađenje barem sat vremena. Poslužite po želji – uz pržene lješnjake ili svježe voće, a možete pripremiti i domaći čokoladni preljev tako da promiješajte kašiku otopljenog kokosovog ulja (malo ga zagrijte ili stavite na radijator samo da se otopi) s količinom gorkog kakaa ili običnog kakaa po želji.

 

Bezglutenski mrvičasti kolač

Sastojci:

1 šoljica zobenih pahuljica

3/4 šoljice rižinog brašna

prstohvat himalajske soli

2 kašike sirupa od datulja ili kokosa (možete koristiti i javorov sirup)

1/2 šoljice badema ili oraha

1 kašičica praška za pecivo

1/2 šoljice kokosovog ulja

Za fil:

250 g smrznutog bobičastog voća

3 kašike kokosovog šećera

kašika rižinog brašna

mala kašičica cimeta

Za hrskavi ukras:

1/2 šoljice zobenih pahuljica

1/4 šoljice badema

prstohvat soli

3 velike kašike kokosovog šećera

4 kašike kokosovog ulja

 

Postupak:

Sve sastojke za podlogu sjedinite i miješajte dok ne dobijete ljepljivu, mrvičastu smjesu. Kalup za kruh obložite papirom za pečenje pa stavite i poravnajte smjesu. Pecite na 180 stepeni 15 minuta. Za to vrijeme pripremite fil i smjesu za ukrašavanje. Za fil promiješajte voće sa šećerom i brašnom te začinite cimetom. Za posipanje sve sastojke pomiješajte i izmiješajte. Kolač izvadite i po njemu rasporedite voće, a preko voća razmrvite posip i stavite ponovo na pečenje dodatnih 25 minuta. Kolač dobro ohladite i poslužite.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti