Dobra hrana: Drugo lice mesa i patlidžana

Piše: Redakcija

Domaćicama koje svakodnevno spremaju hranu ponekad najveći problem predstavlja, ne priprema obroka, već ideja šta uopće spremiti danas za ručak. Želimo vam olakšati te smo za vas pronašli tri recepta za glavno jelo

 

Teriyaki govedina sa špagetama od tikvica

Sastojci:

75ml soja sos

120ml vode

1.5 kašika kukuruznog škroba

4-5 kašika organskog javorovog sirupa

Po želji: čehno bijelog luka i malo đumbira

1 kašikica kokosovog ulja

4 goveđa odreska

4 tikvice spiralizirana

2 žute paprike

75g edamame graha

Prstohvat sjemenki sezama

 

Postupak:

Pomješajte soja sos, vodu i kukuruzni škrob u manjem loncu i zagrijte na laganoj vatri 5-6 minuta dok se ne zgusne. Ako ste ih odlučili koristiti, dodajte bijeli luk i đumbir. Kad se zgusne, dodajte javorov sirup i sklonite s vatre.

Zagrijte veliki wok (ili dublju tavu) na jakoj vatri jednu do dvije minute. Kada se jako ugrije, dodajte kokosovo ulje i komade odreska i pecite jednu do dvije minute, povremeno okrećući.

Dodajte spiraliziranu tikvicu i papriku, i pržite još dvije do tri minute.

Na kraju, umiješajte teriyaki umak i grah, rasporedite u posudice i ostavite da se ohladi. Pospite svaku s malo sezama i sve je spremno za uživanje u svakom zalogaju.

Tjestenina s mesom i gljivama

Sastojci:

500 g špageta

so

1 čehno bijelog luka

500 g mljevenog mesa

½ kašike origana

malo bosiljka

1 kašika mljevene crvene paprike

so, biber

2 kašike maslinovog ulja

200 g šampinjona

1 tegla umaka od paradajza (oko 500 ml)

parmezan (za posipanje

1 tikvica (po želji)

 

Priprema:

Tjesteninu skuhajte al dente prema uputama na pakovanju. Šampinjone očistite i narežite na pola te ih propržite na tavi.

Ako želite koristiti tikvice i njih narežite na tanke kriške ili ih izrežite u obliku špageta i također kratko popržite. U međuvremenu ogulite luk, te ga stavite u posudu gdje ćete dinstati meso.

U zdjelu dodajte mljeveno meso, origano, bosiljak, crvenu papriku, so i biber te dobro izdinstajte uz podlijevanje mlakom vodom. Po želji dodatno začinite.

Kad je meso skoro gotovo, stavite i umak od paradajza, a tjesteninu iscjedite i pomiješajte s mesom, umakom od paradajza, gljivama i tikvicama.

Sve još jednom-dvaput okrenite na vatri i poslužite toplo i posuto parmezanom.

Marinirani patlidžan s roštilja

Sastojci:

4 patlidžana srednje veličine

so

maslinovo ulje za premazivanje kriški patlidžana

sok od 1 limuna

mljeveni biber

5 riježnjeva bijelog luka

2 kašike tamijana

100 ml maslinovog ulja

 

Priprema:

Patlidžane narežite na kriške debljine otprilike jedan centimetar, posolite ih i pustite da odstoje 30-ak minuta da puste vodu.

Potom ih operite, osušite papirnim salvetama i s jedne strane namažite uljem. Namazanu stranu stavite na rešetku roštilja i na umjerenoj vatri pecite pet minuta.

Kriške i odozgo namažite uljem, okrenite i pecite i s druge strane. Sok od limuna izmiješajte sa solju, biberom, malo pritisnutim bijelim lukom, tamijanom i maslinovim uljem.

Ostavite pečeni patlidžan da se ohladi. Zatim ga slažite u teglu s poklopcem prelijevajući ga pripremljenom marinadom.

Posudu zatvorite i ostavite neko vrijeme u fižideru. Pečene patlidžane poslužite uz prepečeni hljeb.

Pročitajte još