Dobra hrana: Uživajte ovaj vikend uz prilog od mrkve

Piše: Redakcija

Mrkva kao prilog

Potrebno vam je:

500 g mrkve

2 kašike maslinovog ulja

1 kašike kopra

1 kašike limuna

So i biber

Postupak pripreme:

Mrkvu očistite i prerežite je na pola po dužini. Ubacite ih u veću zdjelu, dodajte maslinovo ulje, prstohvat soli i biber. Tavu dobro zagrijte, pa u nju ubacite mrkvu i prekrijte poklopcem. Grilajte oko pet minuta, dok mrkva ne poprimi boju. Okrenite mrkve, pa postupak grilanja ponovite i s druge strane. Za to vrijeme nasjeckajte kopar i pomiješajte ga sa sokom jednog limuna, soli i biberom. Kada su mrkve gotove začinite ih mješavinom dressinga s koprom i poslužite tople.

 

Zaboravite krompir, pomfrit napravite od mrkve

Sastojci:

450 g mrkve

2 kašike maslinovog ulja

½ kašikice kumina

 ½ kašikice mljevene paprike

So

Biber

Priprema:  

Zagrijte šporet na 220 stepeni. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje.  Ogulite i narežite mrkve, prelijte ih maslinovim uljem, kuminom i paprikom, posolite, pobiberite i posložite na lim. Pecite dvadesetak minuta, sve dok krajevi ne postanu hrskavi.

 

Čorba od mrkve i đumbira

Sastojci:  

4 kriške hljeba

1 kašika kvasaca

2 kašike maslinovog ulja

1 crveni luk

1 režanj bijelog luka

450 g mrkve

1 l povrtnog temeljca

1 đumbir

so

biber

1 kašika limunovog soka

Priprema:

Zagrijte šporet na 180 °C. Izrežite hljeb (bez kore) na kockice, izmiješajte kvasac s dvije kašike tople vode i pomiješajte s hljebom. Posložite hljeb na lim za pečenje i pecite 20 minuta. Izvadite iz šporeta i pustite da se ohladi. Zagrijte maslinovo ulje u loncu. Dodajte crveni i bijeli luk te dinstajte na laganoj vatri 3-4 minute. Dodajte mrkvu, povrtni temeljac i svježi đumbir. Kuhajte na laganoj temperaturi oko jedan sat. Maknite lonac s izvora toplote. Neka odstoji dok smjesa ne bude mlaka. Izmiješajte štapnim mikserom dok smjesa ne bude glatka te dodajte so i biber po ukusu. Na kraju dodajte i limunov sok.

 

 

Čorba od mrkve i narandže

Sastojci:

30 g putera

1 luk

1 kg mrkve

1,5 l povrtnog temeljca

Korica ½ narandže

300 ml soka od narandže

300 ml vrhnja za kuhanje

3 kašike nasjeckanog vlasca

So i biber

Priprema:

U većoj posudi rastopite puter, dodajte nasjeckani luk i pržite ga na laganoj vatri dok ne omekša. Povremeno pomiješajte kako ne bi potamnio. Dodajte mrkvu, poklopite i lagano dinstajte 10 minuta. Promiješajte dva, tri puta. Zatim ulijte temeljac i pustite da zakuha, a nakon toga poklopite i ostavite da se kuha 30-40 minuta. Povremeno miješajte i maknite s vatre kad mrkva omekša. Izmiksajte glatku čorbu, dodajte naribanu koricu polovice narandže, sok, so i biber. Umiješajte vrhnje i zagrijte čorbu na laganoj vatri.  Dodajte polovicu vlasca u čorbu i promiješajte, a ostatak iskoristite pri serviranju.

 

Za vas smo ovaj vikend pripremili i recept plus a to je jesnostavni sok od mrkve 

Sastojci:

2 kg mrkve

1 l vode

5 limuna

5 dkg limunske kiseline

1/2 ekstrakta narandže

Priprema:

Očistite mrkvu i naribajte je, potom je stavite u litar vode, dodajte iscijeđen sok od pet limuna, limunsku kiselinu i sve dobro promiješajte. Ostaviti da stoji na hladnom mjestu 24 sata. Sljedeći dan sok procijedite kroz sito i gazu. Onoliko soka koliko ste dobili toliko dodajte šećera i miješajte da se šećer otopi. U smjesu dodajte ekstrakt od narandže. Sok sipajte u flaše i spremite na hladno mjesto.

Pročitajte još