Mrkva kao prilog
Potrebno vam je:
500 g mrkve
2 kašike maslinovog ulja
1 kašike kopra
1 kašike limuna
So i biber
Postupak pripreme:
Mrkvu očistite i prerežite je na pola po dužini. Ubacite ih u veću zdjelu, dodajte maslinovo ulje, prstohvat soli i biber. Tavu dobro zagrijte, pa u nju ubacite mrkvu i prekrijte poklopcem. Grilajte oko pet minuta, dok mrkva ne poprimi boju. Okrenite mrkve, pa postupak grilanja ponovite i s druge strane. Za to vrijeme nasjeckajte kopar i pomiješajte ga sa sokom jednog limuna, soli i biberom. Kada su mrkve gotove začinite ih mješavinom dressinga s koprom i poslužite tople.
Zaboravite krompir, pomfrit napravite od mrkve
Sastojci:
450 g mrkve
2 kašike maslinovog ulja
½ kašikice kumina
½ kašikice mljevene paprike
So
Biber
Priprema:
Zagrijte šporet na 220 stepeni. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje. Ogulite i narežite mrkve, prelijte ih maslinovim uljem, kuminom i paprikom, posolite, pobiberite i posložite na lim. Pecite dvadesetak minuta, sve dok krajevi ne postanu hrskavi.
Čorba od mrkve i đumbira
Sastojci:
4 kriške hljeba
1 kašika kvasaca
2 kašike maslinovog ulja
1 crveni luk
1 režanj bijelog luka
450 g mrkve
1 l povrtnog temeljca
1 đumbir
so
biber
1 kašika limunovog soka
Priprema:
Zagrijte šporet na 180 °C. Izrežite hljeb (bez kore) na kockice, izmiješajte kvasac s dvije kašike tople vode i pomiješajte s hljebom. Posložite hljeb na lim za pečenje i pecite 20 minuta. Izvadite iz šporeta i pustite da se ohladi. Zagrijte maslinovo ulje u loncu. Dodajte crveni i bijeli luk te dinstajte na laganoj vatri 3-4 minute. Dodajte mrkvu, povrtni temeljac i svježi đumbir. Kuhajte na laganoj temperaturi oko jedan sat. Maknite lonac s izvora toplote. Neka odstoji dok smjesa ne bude mlaka. Izmiješajte štapnim mikserom dok smjesa ne bude glatka te dodajte so i biber po ukusu. Na kraju dodajte i limunov sok.
Čorba od mrkve i narandže
Sastojci:
30 g putera
1 luk
1 kg mrkve
1,5 l povrtnog temeljca
Korica ½ narandže
300 ml soka od narandže
300 ml vrhnja za kuhanje
3 kašike nasjeckanog vlasca
So i biber
Priprema:
U većoj posudi rastopite puter, dodajte nasjeckani luk i pržite ga na laganoj vatri dok ne omekša. Povremeno pomiješajte kako ne bi potamnio. Dodajte mrkvu, poklopite i lagano dinstajte 10 minuta. Promiješajte dva, tri puta. Zatim ulijte temeljac i pustite da zakuha, a nakon toga poklopite i ostavite da se kuha 30-40 minuta. Povremeno miješajte i maknite s vatre kad mrkva omekša. Izmiksajte glatku čorbu, dodajte naribanu koricu polovice narandže, sok, so i biber. Umiješajte vrhnje i zagrijte čorbu na laganoj vatri. Dodajte polovicu vlasca u čorbu i promiješajte, a ostatak iskoristite pri serviranju.
Za vas smo ovaj vikend pripremili i recept plus a to je jesnostavni sok od mrkve
Sastojci:
2 kg mrkve
1 l vode
5 limuna
5 dkg limunske kiseline
1/2 ekstrakta narandže
Priprema:
Očistite mrkvu i naribajte je, potom je stavite u litar vode, dodajte iscijeđen sok od pet limuna, limunsku kiselinu i sve dobro promiješajte. Ostaviti da stoji na hladnom mjestu 24 sata. Sljedeći dan sok procijedite kroz sito i gazu. Onoliko soka koliko ste dobili toliko dodajte šećera i miješajte da se šećer otopi. U smjesu dodajte ekstrakt od narandže. Sok sipajte u flaše i spremite na hladno mjesto.