Donosimo vam super recept za kuglof s narom

Piše: Redakcija

Nar je jedna od najstarijih vrsta voća poznatih čovječanstvu. Oduvijek se smatrao prirodnim lijekom jer sok od nara poboljšava apetit , reguliše rad želudca, potiče izlučivanje mokraće i lučenje žuči, a i jako je sredstvo protiv bolova i upala. Kombinacija soka od nara, mrkve i cvekle najbolja je za trudnice jer sadrži magnezijum, kalijum, kalcijum, fosfor, natrijum, željezo kao i grupe B vitamina. A mi vam ovaj put donosimo jedan slatki recept za kuglof s narom.

Rezultat slika za kuglof s narom

Kuglof sa narom

Za tijesto potrebno:

  • 4 jaja
  • 100 g šećera
  • 220 g putera
  • 100 g čokolade za kuvanje
  • 4 kašike brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 kašike amareta
  • 100 g badema
  • 2 nara

 

Glazura:

  • 100 g bijele čokolade
  • 30 g maslaca
  • 60 ml slatke pavlake

Postupak:

  • Potrebno je očistiti nar, isjeckati bademe i na laganoj vatri rastopiti crnu čokoladu i maslac, zatim skloniti sa vatre miješajući dok se ne dobije glatka masa, te ostaviti da se lagano hladi. Razdvojiti žumanca i bjelanca. Bjelanca mutiti sa mrvicom soli u čvrsti snijeg.
  • Umutiti žumanca sa šećerom u pjenastu masu, pa dodati prosijano brašno i prašak za pecivo. U dobijenu gustu masu sipati prohlađenu čokoladu i mutiti 2-3 minuta dok se masa ne sjedini. Smjesi postepeno dodavati umućena bjelanca muteći ih kašikom kako bi masa ostala nježna i vazdušasta.
  • Kalup za kuglof premazati maslacem i posuti brašnom, a rernu ugrijati na 200C.
  • Tijestu dodati isjeckane bademe i očišćeni nar, ostavljajući ¼ nara za ukrašavanje. Lagano promješati i presuti u kalup.
  • Smjesu staviti u ugrijanu rernu i peći na 200C oko 20 minuta. Provjeravati čačkalicom da li je kuglof pečen pa ga izvaditi iz rerne. Ostaviti kuglof da odmara 5 minuta, pa ga izvrnuti zajdno sa kalupom na tanjir za posluživanje i ostaviti da se hladi.
  • Rastopiti bijelu čokoladu sa ostatkom maslaca, skloniti sa vatre i dodati slatku pavlaku. Miješati dok se ne dobije glatka kremasta masa i pustiti da se prohladi.
  • Bijelom glazurom preliti kuglof, i posuti preostalim zrnima nara. Pustiti da se stegne i ohladi 1-2 sata u frižideru nakon čega je spremno za posluživanje.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti