Pripremite slasnu zimnicu: Ove recepte ćete sigurno voljeti

Piše: Redakcija

Vrijeme je za pripremu zimnice i vjerujemo da mnoge od vas traže i neke recepte koje do sada nisu imale priliku probati. Patlidžane ste vjerovatno navikle pohovati, ali šta kažete na to da ih ukiselite?

Patlidžani s bijelim lukom

Sastojci:

2 kg patlidžana

2 l vode

1 l octa

90 g soli

80 g šećera

Bijeli luk

peršun

maslinovo ulje

Priprema:

Narežite patlidžane na kriške debljine oko pola centimetra, posolite ga sa oko 10 g soli i pustite da odstoji nekoliko sati da bi ispustio svu suvišnu vodu.

Kada su patlidžani odstojali iscjedite ih od suvišne vode. Vodu, ocat, šećer i ostatak soli zakuhajte i u nju ubacite patlidžane, te kuhajte samo nekoliko minuta. Potom ih izvadite i stavite u cjediljku da se malo ocijede. Njima napunite tegle tako što ćete svaki red patlidžana posuti s nasjeckanim bijelim lukom i peršunom. Kad napunite teglu do vrha sve prelijte sa maslinovim uljem. Tako pripremljen patlidžan može stajati u podrumu.

Paprike s medom

Sastojci:

5 kg paprika

3 l vode

0,5 l sirćeta

150 g šećera

200 g soli

200 g meda

po želji belog luka

1 veća veza peršuna

par lisitića lovora

Priprema:

Papriku operite i očistite od sjemenki te ostavite da se prosuši. Kratko prokuhajte paprike u slanoj vodi oko jedne do dvije minute, izvadite i stavite u čiste tegle. Pospite isjeckanim bijelim lukom i peršunom, a možete staviti i po koji listić lovora. U vodu dodajte sirće, so, šećer i med, pa prokuhajte u pretis loncu. Kad se ohladi, prelijte preko paprika i zatvorite.

Rezultat slika za paprike s medom

Pikantne krastavice s fafaronima

Sastojci:

Krastavice

Fafarone

3 L vode

1 L octa

100 g soli

400 g šećera

1 vinobran (10g)

 

Priprema:

Pomiješajte vodu, ocat, so, šećer i vinobran. Krastavicama odrežite krajeve pa ih isijecite na veličinu fafarone, te ih probušite tvrdom slamkom. Fafaronima također odsijecite krajeve pa ih stavljajte u karastavice. Tako napunjene krastavice izrežite na kolutiće oko jednog centimetra, pa njima napunite čiste tegle. Ovako pripremljene krastavice prelijte sa sastojcima koje ste dodali u vodu, potom dobro zatvorite tegle i ostavite da stoje oko dvije sedmice. Nakon toga su spremne za posluživanje.

Rezultat slika za pikante krastavce s feferonima

Sir s paprikama

Sastojci:

2 kg domaćeg sira

250g soli

10 paprika zelenih ili žutih

Priprema:

Izmiješajte sir sa soli i stavite u veliku i čistu zdjelu. Dobro ga pritisnite da izađe sav zrak iz njega. Stavite krpu preko sira i čist kamen. Ovako pripremljen sir treba da stoji oko sedam dana. Operite paprike i očistite od sjemenki, posolite ih i pustite da stoje četiri sata. Kada paprike omekšaju napunite ih sirom. U drugoj posudi stavite malo sira samo da prekrije posudu, a zatim redajte paprike i ponavljajte postupak sve dok ne nestane sastojaka. Kada završite ponovo ga pritisnite i neka tako stoji deset dana. Prvi put kada stavite sir skidajte krpu svaki drugi dan i perite je pa je ponovo stavite. Kada se proces završi sve je spremno za korištenje a sir može ići i u zamrzivač.

Rezultat slika za sir sa paprikama zimnica

Pročitajte još