Jeste li probali „Začaranu šumu“?

Piše: Redakcija

Produženi vikend nekako svi najviše volimo, jer osim što nam pruža više slobodnog vremena, dopušta nam i da budemo kreativni u kuhinji. Naprimjer, „Začarana šuma“ je torta s malo komplikovanijom pripremom, ali torta je naprosto savršena i morate je probati.

 

Sastojci:

Čokoladni biskvit:

3 jaja

2 kašike brašna

60 g šećera

50 g mljevenih badema

25 g kakaa

1 burbon vanilija šećer

2 kašike maslinovog ulja

Premaz od malina:

250 g malina

1 kašika šećera

1 kašikica gustina (i malo vode)

Mousse od kokosa:

1 konzerva kokosovog mlijeka

250 g mascarponea

300 g slatkog vrhnja

2 kašike šećera u prahu

1 burbon vanilija šećer

1 kašika kokosovog brašna

5 listova želatine

200-250 g malina

Mousse od čokolade:

280 g crne čokolade

120 g mlijeka

350 g slatkog vrhnja

1 list želatine

Ganache:

50 g crne čokolade

50 g slatkog vrhnja

 

Rezultat slika za torta začarana šuma

Postupak:

Biskvit:

Zagrijte šporet na 180 stepeni. Kalup od 20-22 cm premažite puterom i obložite papirom za pečenje. Izmiksajte žumanjke  sa šećerom dok smjesa ne postane gusta i pjenasta, zatim dodajte vaniliju i mljevene bademe te ih mješajte ručno. Bjelanca izmiksajte dok se ne napravi čvrsti snijeg, te ih umješajte ručno u smjesu i na kraju dodajte maslinovo ulje. Smjesu istresite u kalup i pecite 20-30 minuta. Ohlađeni biskvit prerežite da dobijete dvije kore.

Premaz od malina

Izblendajte maline u pire te po želji dodajte šećer i stavite na vatru. Razmutite gustin s malo vode i dodajte u maline, kuhajte sve dok se ne zgusne.

Mousse od crne čokolade

Istopite čokoladu na pari, mlijeko zagrijte, a u međuvremenu ostavite želatinu da nabubri u hladnoj vodi. U zagrijano mlijeko dodajte želatinu i miješajte dok se ne rastopi. Sve pomješajte s rastopljenom čokoladom. Slatko vrhnje izmutite, ali ne skroz čvrsto i umiješajte vrhnje u čokoladu.

Mousse od kokosa

Konzervu kokosovog mlijeka dobro ohladite, tako da vam se odvoji tečni dio. Kašikom izvadite kokosovu kremu, a vodu ostavite sa strane. U kokos kremu dodajte 200g slatkog vrhnja, mascarpone, šećer i vaniliju i izmiksajte dok se ne zgusne. Želatinu stavite u hladnu vodu. Preostalo slatko vrhnje stavite na vatru i zagrijte, dodajte želatinu i miješajte dok se ne rastopi. Dodajte smjesu želatine u kremu i izmiksajte dok se ne sjedini. Po želi dodajte kašiku kokosovog brašna u kremu.

Ganache

Čokoladu nasjeckajte, slatko vrhnje zagrijte sve do vrenja i prelijte preko čokolade. Izmiksajte sve dok ganache ne postane svilenkast.

Slaganje torte

Na tanjir za posluživanje stavite prvi biskvit, možete ga polijte s malo mlijeka ili likerom od kokosa. Stavite preko obruč za tortu, a preko biskvita premažite kremu od malina te rasporedite mousse od čokolade, stavite tortu u frižider da vam se mousse malo stisne. Zatim preko stavite drugi biskvit, preko cijele površine pospite maline i preko stavite mousse od kokosa. Stavite u frižider tortu da se ohladi, a kad je ohlađena izvadite je iz kalupa te ukrasite po želji.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti