Produženi vikend nekako svi najviše volimo, jer osim što nam pruža više slobodnog vremena, dopušta nam i da budemo kreativni u kuhinji. Naprimjer, „Začarana šuma“ je torta s malo komplikovanijom pripremom, ali torta je naprosto savršena i morate je probati.
Sastojci:
Čokoladni biskvit:
3 jaja
2 kašike brašna
60 g šećera
50 g mljevenih badema
25 g kakaa
1 burbon vanilija šećer
2 kašike maslinovog ulja
Premaz od malina:
250 g malina
1 kašika šećera
1 kašikica gustina (i malo vode)
Mousse od kokosa:
1 konzerva kokosovog mlijeka
250 g mascarponea
300 g slatkog vrhnja
2 kašike šećera u prahu
1 burbon vanilija šećer
1 kašika kokosovog brašna
5 listova želatine
200-250 g malina
Mousse od čokolade:
280 g crne čokolade
120 g mlijeka
350 g slatkog vrhnja
1 list želatine
Ganache:
50 g crne čokolade
50 g slatkog vrhnja
Postupak:
Biskvit:
Zagrijte šporet na 180 stepeni. Kalup od 20-22 cm premažite puterom i obložite papirom za pečenje. Izmiksajte žumanjke sa šećerom dok smjesa ne postane gusta i pjenasta, zatim dodajte vaniliju i mljevene bademe te ih mješajte ručno. Bjelanca izmiksajte dok se ne napravi čvrsti snijeg, te ih umješajte ručno u smjesu i na kraju dodajte maslinovo ulje. Smjesu istresite u kalup i pecite 20-30 minuta. Ohlađeni biskvit prerežite da dobijete dvije kore.
Premaz od malina
Izblendajte maline u pire te po želji dodajte šećer i stavite na vatru. Razmutite gustin s malo vode i dodajte u maline, kuhajte sve dok se ne zgusne.
Mousse od crne čokolade
Istopite čokoladu na pari, mlijeko zagrijte, a u međuvremenu ostavite želatinu da nabubri u hladnoj vodi. U zagrijano mlijeko dodajte želatinu i miješajte dok se ne rastopi. Sve pomješajte s rastopljenom čokoladom. Slatko vrhnje izmutite, ali ne skroz čvrsto i umiješajte vrhnje u čokoladu.
Mousse od kokosa
Konzervu kokosovog mlijeka dobro ohladite, tako da vam se odvoji tečni dio. Kašikom izvadite kokosovu kremu, a vodu ostavite sa strane. U kokos kremu dodajte 200g slatkog vrhnja, mascarpone, šećer i vaniliju i izmiksajte dok se ne zgusne. Želatinu stavite u hladnu vodu. Preostalo slatko vrhnje stavite na vatru i zagrijte, dodajte želatinu i miješajte dok se ne rastopi. Dodajte smjesu želatine u kremu i izmiksajte dok se ne sjedini. Po želi dodajte kašiku kokosovog brašna u kremu.
Ganache
Čokoladu nasjeckajte, slatko vrhnje zagrijte sve do vrenja i prelijte preko čokolade. Izmiksajte sve dok ganache ne postane svilenkast.
Slaganje torte
Na tanjir za posluživanje stavite prvi biskvit, možete ga polijte s malo mlijeka ili likerom od kokosa. Stavite preko obruč za tortu, a preko biskvita premažite kremu od malina te rasporedite mousse od čokolade, stavite tortu u frižider da vam se mousse malo stisne. Zatim preko stavite drugi biskvit, preko cijele površine pospite maline i preko stavite mousse od kokosa. Stavite u frižider tortu da se ohladi, a kad je ohlađena izvadite je iz kalupa te ukrasite po želji.