Sastojci:
Kolac: 8 jaja
200 gr tamne čokolade
6 kašika mljevenih lješnjaka ili oraha, badema
6 kašika šećera
Preljev 1: 150 ml mlijeka
100 gr mliječne čokolade
Preljev 2: 500 ml slatkog vrhnja
200 gr tamne čokolade
100 gr bijele čokolade
Priprema:
Pripremite manju tepsiju ili okrugli kalup, obložite ga masnim papirom za pečenje, te uključite pećnicu na 150 stepeni.
Crnu čokoladu 200 gr izlomite ili isjeckajte a potom stavite u jednu posudu da se istopi na pari. Lješnjake i orahe sameljite, odvojite žumance od bjelanceta, te od bjelanaca napravite čvrst snijeg.
Pjenasto izmješajte žumance sa šećerom, pa dodajte otopljenu čokoladu, uz neprestano miksanje, zatim dodajte orahe i za sam kraj umješajte ručno snijeg od bjelanaca.
Gotovu smjesu za kolač istresti u već pripremljen kalup i stavite da se peče u zagrijanoj pećnici 10 minuta, a potom izvaditi iz pećnice i preliti čokoladnim mlijekom napravljenim od preliva 1, pa ponovo vratite u pećnicu i pecite još 15 minuta.
Za to vrijeme pripremite preliv 2:
Stavite da prokuha 500 ml slatkog vrhnja, dodajte i bijelu i tamnu čokoladu koju smo predhodno isjeckali i tako kuhati još 10 minuta uz mješanje ručnim mikserom.
Pečeni kolač preliti prelivom 2, ohladiti na sobnoj temperaturi a potom stavite u hladnjak da se sve poveže.