Čokoladni kolač bez brašna

Piše: Redakcija

Rezultat slika za čokoladni kolač bez brašna

Sastojci:

Kolac: 8 jaja

200 gr tamne čokolade

6 kašika mljevenih lješnjaka ili oraha, badema

6 kašika šećera

Preljev 1: 150 ml mlijeka

100 gr mliječne čokolade

Preljev 2: 500 ml slatkog vrhnja

200 gr tamne čokolade

100 gr bijele čokolade

 

Priprema:

Pripremite manju tepsiju ili okrugli kalup, obložite ga masnim papirom za pečenje, te uključite pećnicu na 150 stepeni.

Crnu čokoladu 200 gr izlomite ili isjeckajte a potom stavite u jednu posudu da se istopi na pari. Lješnjake i orahe sameljite, odvojite žumance od bjelanceta, te od bjelanaca napravite čvrst snijeg.

Pjenasto izmješajte žumance sa šećerom, pa dodajte otopljenu čokoladu, uz neprestano miksanje, zatim dodajte orahe i za sam kraj umješajte ručno snijeg od bjelanaca.

Gotovu smjesu za kolač istresti u već pripremljen kalup i stavite da se peče u zagrijanoj pećnici 10 minuta, a potom izvaditi iz pećnice i preliti čokoladnim mlijekom napravljenim od preliva 1, pa ponovo vratite u pećnicu i pecite još 15 minuta.

Za to vrijeme pripremite preliv 2:

Stavite da prokuha 500 ml slatkog vrhnja, dodajte i bijelu i tamnu čokoladu koju smo predhodno isjeckali i tako kuhati još 10 minuta uz mješanje ručnim mikserom.

Pečeni kolač preliti prelivom 2, ohladiti na sobnoj temperaturi a potom stavite u hladnjak da se sve poveže.

Pročitajte još