Čudo od čokolade

Piše: Redakcija

Sastojci:

Biskvit:

4 jaja

10 dkg šećera

20 dkg margarina

10 dkg čokolade za kuhanje

4 žlice brašna

1 prašak za pecivo

Krema:

0,5 l slatkog vrhnja

20 dkg čokolade za kuhanje

1 žlica šećera

Priprema:

Izrada biskvita:

Umautite žumanjke sa šećerom, dodajte istopljeni margarin i čokoladu, brašno pomiješajte sa praškom za pecivo i na kraju snijeg od bijelanjaca. Pecite na 180°C oko 20 minuta, te provjerite čačkalicom kad je pečeno.

Izrada kreme:

Slatko vrhnje, čokoladu i šećer zagrijavajte na laganoj vatri (miješajući polagano) dok ne provri.

Pečeni biskvit izbockajte viljuškom na nekoliko mjesta i dok je još topao prelijte ga sa toplom kremom. Krema je dosta rijetka, ali je ne treba dodatno miksati ili bilo šta dodavati jer će se nakon nekoliko sati u frižideru stisnuti. Kolač ohladite prvo na sobnoj temperaturi, a onda staviti u frižider da se dobro ohladi i stegne krema.

 

Pročitajte još