398
Iskoristite sezonu šljiva da što duže uživate u delikatesama ove, na našim prostorima, lako dostupne voćke. Ne zaboravite i da zamrznete koji kilogram, jer tako i tokom zime možete da pravite knedle, pite i kolače.
Sastojci:
- 0,5l mlijeka
- 250 g griza
- 150 g prezle
- 1 jaje
- 1 kesica praška za pecivo
- vanilin šećer
- cimet
- 25 šljiva
- 250 g brašna
Priprema:
- Skuhajte pola litra mlijeka s grizom. Sklonite i pustite da se ohladi. Na malo ulja propržite malo prezle, pa ostavite da se ohladi.
- Kada se griz ohladio, dodajte jaje, brašno i prašak za pecivo. Umijesite tijesto i formirajte valjak koji ćete kasnije isjeći na jednake komade.
- Od svakog komada napravite knedlu, pa u sredinu stavite šljivu. Umjesto svježih, možete koristiti i suhe šljive. Knedle stavite u kipuću vodu, malo posoljenu, pa ih skuhajte.
- Gotove su kada isplivaju, a nakon toga ih kuhajte još 3-5 minuta. Vadite ih kašikom i stavite u prezlu. Stavljajte na tanjur, pospite vanilin šećerom i cimetom.