Knedle sa šljivama zasladit će vam dan

Piše: Redakcija

Iskoristite sezonu šljiva da što duže uživate u delikatesama ove, na našim prostorima, lako dostupne voćke. Ne zaboravite i da zamrznete koji kilogram, jer tako i tokom zime možete da pravite knedle, pite i kolače.

Sastojci:

  • 0,5l mlijeka
  • 250 g griza
  • 150 g prezle
  • 1 jaje
  • 1 kesica praška za pecivo
  • vanilin šećer
  • cimet
  • 25 šljiva
  • 250 g brašna

 

Priprema:

  1. Skuhajte pola litra mlijeka s grizom. Sklonite i pustite da se ohladi. Na malo ulja propržite malo prezle, pa ostavite da se ohladi.
  2. Kada se griz ohladio, dodajte jaje, brašno i prašak za pecivo. Umijesite tijesto i formirajte valjak koji ćete kasnije isjeći na jednake komade.
  3. Od svakog komada napravite knedlu, pa u sredinu stavite šljivu. Umjesto svježih, možete koristiti i suhe šljive. Knedle stavite u kipuću vodu, malo posoljenu, pa ih skuhajte.
  4. Gotove su kada isplivaju, a nakon toga ih kuhajte još 3-5 minuta. Vadite ih kašikom i stavite u prezlu. Stavljajte na tanjur, pospite vanilin šećerom i cimetom.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti