Recepti

Ne znate šta za ručak? Donosimo vam prijedloge za jela s paprikama

Pohovane, pečene ili punjene ili, ipak, pasta, idealni su prijedlozi za porodični ručak, a svi ljubitelji ovog povrća uživat će u pikantnim ukusima

Mađarski lešo

Mađarski lešo je ukusno jelo čija su glavna tri sastojka paprika, paradajz i biber. Lešo može da se služi kao prilog, predjelo ili glavno jelo. Slično je našem domaćem đuveču. Zelene paprike su najbolji izbor. Priprema je jednostavna: na tihoj vatri, pet minuta propržite luk u tavi na ulju. Dodajte biber i kuhajte još 15 minuta. Potom dodajte paradajz, šećer, so i papriku, i sve zajedno dinstajte još pola sata, uz povremeno miješanje, dok se smjesa ne zgusne.

 

Pečena paprika

Za ovo jelo koje možete poslužiti kao prilog, ali i kao specijalitet koji je dovoljan sam za sebe, stvarno nije potrebna velika nauka. Najljepše je kada se sprema i posluži u zemljanim posudama, a načina na koji ćete je spremiti je bezbroj.

 

Pasta s paprikom i tikvicama

Ako volite pastu, kombinacija s paprikom i tikvicama idealan je prijedlog za ručak. Priprema je vrlo jednostavna. Prvo narežite papriku na rezanca. Stavite je u tavu na malo maslinovog ulja, potom posolite po želji i ostavite da se dinsta 10-ak minuta. U međuvremenu izrežite tikvice na kockice i dodajte i njih u tavu da se dinstaju dok ne postanu mekane. Skuhajte pastu, procijedite je i dodajte je u tavu s povrćem. Dodajte jaje koje ste prethodno ulupali i izrendani sir. Promiješajte na laganoj vatri nekoliko minuta da se sir istopi. Po želji pospite parmezanom.

 

Pohovane paprike

Ako volite punjene i pečene paprike, ne mogu a da vam se ne svide pohovane. Priprema je jednostavna; mesnate paprike ispecite, oljuštite, očistite, posolite i ostavite da malo odstoje. Svaku papriku uvaljajte u brašno, pa u ulupano jaje i propržite u vrelom ulju dok ne porumeni. Po želji, paprike pre nego što ih uvaljate u brašno i jaja, možete napuniti sirom ili nekim namazom po želji. Naš prijedlog je da u sir dodate prstohvat bosiljka ili susama.