Finoj i bogatoj slastici rijetko kada možemo odoljeti, pa čak ni u toplijim ljetnim mjesecima. Iako su posljednjih dana temperature nešto niže, još uvijek se nalazimo u periodu ljeta. Uprkos tome, kad smo naišli na recept za baklavu s orasima i višnjama, znali smo da je želimo probati, neovisno o tome što bismo možda trebali razmišljati o nečem laganijem. Domaćica nas ni ovog puta nije iznevjerila, a o čemu se tačno radi, provjerite u nastavku!
- 1 pakovanje kora za pite i savijače
- 2 čaše jogurta
- 1 čaša šećera
- 1 čaša ulja
- 1 čaša mineralne
- 3 jaja
- 1 vanili šećer
- 1 prašak za pecivo
- 200 g mljevenih oraha
- 100 g sjeckanih oraha
- oko 500 g višanja
- 3 čaše vode
- 2, 5 čaše šećera
-
Rernu zagrijte na 180 C, a veliku tepsiju od rerne ili neku sličnu nauljite i pripremite za slaganje baklave.
-
U jednoj posudi izmiksajte jogurt, šećer, ulje, mineralnu, jaja, prašak za pecivo i mljevene orahe.
-
U tepsiju stavite jednu koru – premažite ju smjesom (u tanjem sloju, ne predebelo). Kada dođete do sredine slaganja (izbrojite kore pa otprlike procijenite) premažite smjesom i po smjesi pospite grubo sjeckane orahe. Zatim ponovno stavite koru, premažite pa u ovaj red složite višnje.
-
Dalje nastavite slagati dok ne potrošite kore.
-
Zadnju koru ne mažite.
-
Izrežite baklavu u kocke ili rombove.
-
Stavite da se peče oko 30 minuta.
-
Vruću baklavu zalijte preljevom koji ćete pripremiti tako da u loncu skuhate vodu i šećer dok se ne otope.
-
Na baklavu možete staviti nešto teže kako bi vam kore bile ravne – stavite jednu tepsiju na kolač te ju malo napunite vodom. Tepsiju s vodom možete maknuti nakon 10ak minuta.