Pierre Cardin odlazi u penziju: Vrijeme je za nove ljude

Piše: Redakcija

FOTO: AFP

Slavni francuski modni kreator Pierre Cardin uskoro će proslaviti svoj 97. rođendan, a obzirom da još uvijek aktivno radi u svom modnom studiju u Parizu, mnogi i dalje smatraju da vremšni kreatur još uvijek ima energije za nova ostvarenja. Iako je i sam izjavio da se i dalje osjeća mladim, čuveni dizajner polako već planira da je vrijeme za penziju i da je ovo pravi trenutak da se šansa da mladim i kreativnim dizajnerima.

-Kao što vidite, tu sam- uz osmjeh je nedavno izjavio Cardin.

On je priznao da je posljednjih godina osjetio veliki zamor te da više ne odlazi svakodnevno u svoj studio u Parizu, no dodao je, da u svom stanu i dalje pravi crteže i skice koje kasnije proslijeđuje svojim saradnicima kako bi oni kreaciji dali potpuni izgled. Cardin je najavio da će ovog ljeta upravo on biti domaćin 19. umjetničkog festivala koji će biti održan u jednom dvorcu na jugu Francuske. Ovaj festival održava se u nekadašnjem dvorcu Markiza de Sada, koji je sada u vlasništvu Cardina, a pored mode, festival je posvećen i pozorištu, plesu i operi.

Cardin se smatra začenikom posebnog modnog pravca nazvanog “New Look” koji je kreirao još 1946. godine kada je počeo raditi za čuvenu modnu kući “Dior”.

Tri godine kasnije, Cardin je osnovao svoju modnu kući od kada njegova karijera ide uzlaznom putanjom.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti