Heroine francuskog stila: Dame koje nas svakodnevno inspirišu

Piše: Redakcija

Foto: Instagram

Francuski stil je od onih koji se svakodnevno koriste kao osnova mode i svakog novog trenda. Umjetnička nonšalantnost Francuskinja je mnogima poslužila kao glavni izvor inspiracije u trenucima kada nisu znali šta i kako da iskombinuju.  Francuski stil ističe da treba imati uniformu koje ćemo se držati , gdje suptilnost i umjerenost imaju glavne uloge. Možda iz njega ne proističu previše kreativni stajlinzi, ali ipak je bezvremenski i jedinstveni.

Françoise Hardy

Françoise Hardy je intrigirala i žene i muškarce njenim melanholičnim zvukom i trendi boho stilom. Njen izgled koji se i dan danas smatra modernim, kao i tokom šezdesetih, okarakteriran je gustim resama, krznenim kaputima, klasičnim farmerkama i mini haljinama. Među prvima je nosila trench-mantile od vinila i polu-dubokim čizmama.

Jeanne Damas

Dizajnerka i influenserka Jeanne Damas je odavno rekla da je naša opsesija za francuskim stilom manje vezana za odjeću, a više za detalje, posebnom načinu nošenja kaiša ili pažljivo odabranom zlatnom nakitu. 

Brigitte Bardot

Oduvijek se smatrala utlimativnom francuskom “bombom”, a njen utjecaj se i dalje osjeća na današnjim modnim pistama. Tokom pedesetih i šezdesetih, bila je prva koja je nosila baletanke izvan plesačkih studija, zbog čega su i lansirane baletanke za svakodnevno nošenje. 

Juliette Greco

Njen stil je distinktivan poput njenog glasa – tipičan “Beatnik” look sa crnom rolkom i uskim crnim krop pantalonama i makeup look sa eyelinerom.

Gabrielle Coco Chanel

Teško je zamisliti kako bi modna industrija izgledala bez Coco Chanel.  Ona je uspjela da izgradi svoj istoimeni brend po svom stilu i cijelom svijetu predstavila ležerniji stil za žene sa velikim osvrtom na sportsku ženstvenost.

https://www.instagram.com/p/wfRgUKBwve/

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti