Više nije tajna: Otkriveno koliko zarađuje modna kuća Versace

Piše: Redakcija

Nije tajna da svijet visoke mode podrazumijeva ogromne sume novca koje se ulažu, ali i zarađuju nakon svake nove kolekcije. No, finansijski izvještaji modne kuće Versace pokazali su da su te cifre znatno veće nego što smo to mi, možda, mislili. Naime, ova modna kuća je samo u 2017. godini zaradila 668 miliona eura, od čega je 64 posto prihoda ostvareno zahvaljujući prodaji u njihovim buticima, a ostatak zahvaljujući prodaji kroz druga kanale.

Modna kuća Versace ne štedi kada je ulaganje u pitanju, a to pokazuje činjenica da su za samo godinu u modne revije uložili 9,3 miliona eura, za snimanja 5,6 miliona, a za promociju i oglašavanje 21,5 miliona eura. Naime, ova se ulaganja, posebno ona za područje marketinga smatraju prilično velikim s obzirom na činjenicu da Versace u velikoj mjeri zavisi od prodaje na području Evrope. Ipak, i tome bi uskoro mogao doći kraj s obzirom na to da novi vlasnik kuće, Michael Kors, ima ideju da se proširi na američko tržište.

Podsjećamo, Michael je za modnu kuću Versace izdvojio 2,1 milijardu dolara, što je cifra koju su mnogi smatrali jednostavno previsokom s obzirom na činjenicu da, po mišljenju stručnjaka, Versace opstaje na osnovu reinterpretacije Giannijevih komada koji su u prošlosti bili jako popularni. Naime, u momentu kada trend 90-ih, koji je trenutno aktuelan, splasne, modna kuća Versace će ostati na liniji Versace Atelier koju mogu priuštiti samo holivudske glumice i jako bogate žene.

View this post on Instagram

Backstage fun at the #VersaceFW19 runway. #MFW

A post shared by Versace (@versace) on

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti