Moda: Sve što trebate znati pri izboru kravate

Piše: Redakcija

Nemojte izbjegavati svečano odijelo 

Iako se smatra da su prilike u kojima možete nositi svečano odijelo izuzetno rijetke, to nije istina. Naime, ono što trebate znati je da je svečano odijelo nosivo u raznim prilikama, te ga možete izabrati ukoliko idete na neki bitan poslovni sastanak, na vjenčanje ili u bilo kojoj drugoj prilici u kojoj želite izgledati elegantno.

 Izbjegavajte iznajmljivanje

Sigurno je da je iznajmljivanje odijela jeftinije od kupovine, no modni stručnjaci preporučuju da investirate u barem jedno odijelo koje će biti vaše. Odijela ne moraju nužno biti svečana i danas u ponudi postoje i sportske varijante odijela, čije pantalone, odnosno sako, možete nositi i odvojeno jedno od drugog.

 Trendovi su prolazni

Svaka nova sezona u svijetu mode donosi nove trendove, a izuzetak nisu ni muška odijela. Tako na modnim pistama sve češće možemo vdjeti odijela s aplikacijama, te modele neobičnog kroja i materijala. No, ukoliko želite da imate odijelo koje ćete nositi nekoliko sezona, preporučuje se da birate klasične, najčešće jednobojne, modele jednostavnog kroja. Na taj način će se vaša investicija sigurno pokazati kao pametna.

 Vječita dilema: Kravata ili mašna?

Crna leptir mašna je svojevrsni klasik koji pristaje muškarcima svih dobnih skupina, a prilikom odabira veličine vodite računa o tome da li je mašna u skladu s oblikom vašeg lica. Šta to znači? Naime, ukoliko imate nešto veću glavu, jak vrat i širu bradu preporučuje se da birate veću leptir mašnu, a modni stručnjaci savjetuju da to bude model s dva sloja.

Kravate su se u prošlosti smatrale idealnim izborom ukoliko se muškarac sprema za neku neformalnu priliku. No, formalnost prilike  nije jedini parametar kojim se treba voditi kada birate između kravate i leptir mašne. Naime, treba voditi računa i o ličnom stilu, ali i o tome koliko godina imate  jer je zrelost parametar koji može „iznijeti“ kravatu čak i u onim najsvečanijim mogućim prilikama, poput sopstvenog vjenčanja.

Ukoliko ste tip muškarca kojem pristaje manji model leptir mašne ono na šta posebno trebate obratiti pažnju je izbor odgovarajuće košulje. Leptir mašne se uglavnom nose u formalnim prilikama, a kada odlazite na događaj gde je dress code specifičan i zahtijeva svečaniju kombinaciju, crni smoking i crna leptir mašna je izbor s kojim nećete pogriješiti, posebno ukoliko ih iskombinirate sa svečanom bijelom košuljom koja ima manju kragnu.

 

Pročitajte još