Madonna: Modne lekcije kraljice popa o kojima se i danas priča

Piše: Redakcija

Madonna, poznata i kao kraljica popa, jedna je od najpopularnijih svjetskih pjevačica. Njena karijera, koja je počela tokom osamdesetih godina, stalno je išla uzlaznom putanjom, a vrhunac je dostigla tokom devedesetih kada je postavila nove muzičke trendove. No, Madonna nije uticajna samo u svijetu muzike, s obzirom na to da je tokom svoje karijere ponijela i titulu modne ikone, a sve zbog jedinstvenog i prilično ekscentričnog izgleda koji ostavlja bez daha. U nastavku vam donosimo neke od njenih outfita koji su, često, mijenjali svjetska modna pravila. 

– Madonna je dolaskom na muzičku scenu napravila pravu pometnju, a bila je prepoznatljiva po jako našminkanim očima, velikim mašnama u kosi, mnoštvu nakita i helankama jarkih boja koje je nosila.  

Izgled koji je inspirisao deceniju

– U spotu za pjesmu  “Material Girl” nosila je outfit inspiriran glumicom Marilyn Monroe, a rukavice koje je nosila kasnije su se prodavale na aukciji. 

Material Girl

– U 1985. godini je nosila garderobu inspiriranu vjenčanjem, te je čipkana kratka vjenčanica s rukavicama i kaišem postala odjevna kombinacija koji su mnogi birali. 

Lake a Virgin

– Saradnja sa dizajnerom Jean Paul Gaultierom u njen je izgled uvela smokey eye, ravnu kosu zavezanu u opušteni rep, korsete s blago špicastim grudnjakom, bisere i neizostavne rukavice. 

Saradnja sa Jean Paul Gaultierom

– 1987. godine Madonna je ošišala kosu i ofarbala se u svijetlo plavo, ali je zadržala upadljivi make-up koji je podrazumijevao tamnu šminku na očima. U tom periodu je počela da nosi zavodljive bodije koje je kombinirala  s mrežastim čarapama i čizmama, što je svakako outfit u kojem se često pojavljuje i na današnjim nastupima. 

Bodiji & mrežaste čarape

– Na VH1 dodjeli nagrada 1998. godine Madonna se pojavila u kreaciji do tada nepoznatog dizajnera Olivera Theyskensa. Naime, ona je nosila žutu haljinu i crnu dugu kosu, a zbog ovog looka se smatra začetnicom poznate “Frozen ere” u svijetu mode. 

“Frozen” era

– Za video “Ray of Light” iz 1998. godine, Madonna je nosila odjevnu kombinaciju koja se sve do tada smatrala kardinalnom greškom, a koja je podrazumijevala “dupli teksas”. Madonna je svakako ovu kombinaciju učinila popularnom. 

Dupli teksas

– Kada se 2005. godine vratila na muzičku scenu Madonna je ponovo oživjela trend bodija, mrežastih čarapa i čizama. Tome je dodala i kožnu jaknu i oversized naočale. 

Era “Hung Up”

– Na Met Gala večeri 2011. godine se udružila s dizajnerkom Stellom McCartney, te plavom satenskom haljinom pokazala da njen ekcentrični stil može da bude i glamurozan. 

Doza glamura

– Uprkos činjenici da je 2016. imala 58 godina, Madonna je svojom kombinacijom za Met Galu pokazala da su godine samo broj, te je izabrala kombinaciju modne kuće Givenchy i naglasila svoj seksipil. 

Zavodljiva u Givenchy kombinaciji

Pročitajte još