Irma Saljević Krvavac: Od umjetničkih slika do neodoljivih torbica s motivima naše zemlje

Piše: Lejla Bejdic

Nakon što je završila Likovnu akademiju Irma Saljević Krvavac silno je željela svoja djela s platna pretvoriti u noseće modne komade, zbog čega je donijela odluku da pokrene vlastiti brend. Mlada umjetnica fokus je stavila na torbice s motivima našeg bosanskog kulturno – historijskog naslijeđa, te brendu dala ime koje u sebi nosi značajnu simboliku i poruku.

Freya  je nordijska boginja koja me je u trenutku nastajanja brenda inspirirala svojom jačinom, feminizmom, mitologijom koja se može preseliti i na naše područje, slobodi koju predstavlja ptica čija su krila činila njenu odoru. Jednostavno, ime Freya mi se savršeno isklesalo i bilo je, što bi rekli u BiH, nafakali – kaže Irma.

Uvijek je, priča nam, željela postati dizajnerica, te se i danas sjeća kako je u djetinjstvu sestri i sebi krojila razne haljinice od ukrasnog papira bombona i tako oblačila njihove barbike. Prvu torbu je kreirala prije šest godina. Zanimljivo je da Irma sama radi na osmišljavanju njihovog dizajna i šivanju.

– Dizajniranje torbi je bila nova ljubav, jer sam do tada radila na kolekcijama jednostavnog, nosivog nakita. Prva torba je i bila pokretač čitave priče o brendu. Koliko su samo svi oko mene bili oduševljeni kad smo prvu torbicu objavili na društvenim mrežama. U cijelom ovom podugvatu najveća podrška mi je uvijek bila porodica. Kada sam posustajala, oni su bili moj vjetar u leđa – govori Irma i pojašnjava od kojeg materijala se prave torbe i gdje nabavlja potrebne ukrase za svoje kreacije.

– Od raznih štofova, lana, pamuka, sada već imam svoje dobavljače kojima kažem šta mi treba i sve stiže direktno u atelje. Jako je bitan networking i to kada kao poduzetnici međusobno dijelimo svoje izvore, pomažući jedni drugima i stvarajući plodno pouzetničko tle, ali na tome treba još raditi. Radujem se svim budućim izazovima – kaže talentirana Irma, koja je živi dokaz kako mladi ljudi u našoj zemlji sa pravom idejom i voljom za rad mogu ostvariti svoje snove i prihvatiti se izazova.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti