Tajni saveznik u borbi za prekrasnu kožu, kosu, nokte i zube

Piše: Redakcija

Naše tijelo se sastoji od jednake koncentracije minerala i hranjivih materija kao morska voda, pa nije čudo što je morska so prirodni saveznik u uspostavljanju ravnoteže i očuvanju tijela i kože. Jedna od najvećih razlika između morske i obične soli je u sastavu minerala. Morska so je, naime, bogata mineralima kao što su magnezijum, kalcijum, natrijum i kalijum, a svi oni su ključni igrači kad je zdravlje i izgled naše kože u pitanju. Upravo zato, nedostatak njih manifestira se u obliku suhoće kože, sive puti, osjećaja zatezanja, iritacija i crvenila, što je pogotovo vidljivo kad dođu hladniji dani.

Ako morsku so iz kuhinje prebacite u kupatilo i uključite u svoje beauty rituale, možete samo da budete na dobitku, a evo i kako:

Maska koja uspostavlja ravnotežu

So i med imaju protivupalna djejstva, te mogu uspostaviti ravnotežu kod pretjeranog lučenja masti i hidrataciju, i to u slojevima kože gdje je ona najpotrebnija.

Pomiješajte dvije kašičice morske soli s četiri kačičice meda. Nanesite ravnomjerno na čistu, suhu kožu, izbjegavajući područje oko očiju. Nakon 10-15 minuta namočite krpicu u jako vruću vodu i prislonite je na lice na pola minuta. Zatim mlakom vodom isperite masku, usput kružnim pokretima prstiju lagano masirajući lice. Na kraju nanesite uobičajenu kremu.

Tonik za masnu kožu

So dubinski čisti pore, pa se koža manje masti i manja je mogućnost od širenja bakterija i nastanka akni.

Pomiješajte kašičicu morske soli sa 120 ml tople vode u maloj sprej bočici, sve dok se so ne rastopi. Pošpricajte na čistu, suhu kožu, izbjegavajući oči, te upotrebljavajte jednom do dva puta dnevno.

Omekšajte grubu kožu

So je prirodni, nježni piling koji uklanja mrtvu kožu. Istovremeno sadrži minerale koji će omekšati kožu i vratiti hidrataciju.

Pomiješajte četvrtinu šoljice soli s pola šoljice maslinovog ulja ili omekšalog kokosovog ulja, sve dok ne dobijete čvrstu smjesu. Možete dodati i 10 kapi omiljenog eteričnog ulja. Nanesite na mokru kožu s rukavicom za piling i nježno umasirajte u kožu kružnim pokretima, pa isperite.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti