Kako pomoći kosi i koži: Treba vam samo jedan sastojak

Piše: Redakcija

Iako je aloe vera podcijenjena, zapravo je svako treba imati u svom domu. Može se uzgajati bilo gdje jer ima snažne “instinkte za preživljavanje”.  Aloe vera daje mladalačku energiju i ženstvenost. Ova biljka odličan je tonik za jetru i njegovo redovno korištenje čisti metabolizam, pomaže regulaciji šećera i masnoća. Odlična je i za unutarnje iscjeljenje te može pomoći vašoj kosi i koži.

Imate problem s opadanjem kose? Aloe vera gel je odlično sredstvo podmlađivanja i sprječavanja opadanja kose. Možete napraviti vlastiti tonik za kosu kod kuće tako da uzmete list aloe vere, prepolovite ga po dužini na pola i izdubite gel iznutra. Potom u zdjelicu pomiješajte jedno jaje, izdubljeni aloe vera gel i dvije do tri kašike maslinovog ulja. Mješavinu umasirajte u tjeme. Pokrijte kosu s vrućim peškirom na deset minuta, potom uklonite peškir i držite masku još dodatnih 40 minuta. Kosu dobro isperite i stilizirajte po želji. Za vidljive rezultate ponovite masku dva do tri puta sedmično kroz period od nekoliko mjeseci.

MASKA ZA KOSU

Ukoliko želite omekšati kosu, nahraniti je, te promicati zdravi rast kose tada napravite aloe vera hranjivu masku.  Kao i kod tonika za kosu, izdubite aloe vera gel iz unutrašnjosti prepolovljenog lista. Pomiješajte je s pireom avokada, medom i jajetom. Namažite dužinom cijele kose izbjegavajući tjeme. Potom prekrijte kosu s tuš kapom ili prozirnom folijom, te ostavite najmanje jedan sat.

OBNOVITE KOŽU NAKON AKNI

Aloe vera zbog svog bogatog sastava pomaže u problemu beživotnog tena i pigmentacijskih mrlja nakon akni. Napravite brzi tretman za kožu tako da pomiješate jednu kašiku aloe vera gela, dvije kašike pirea od papaje i jednu kašiku punomasnog vrhnja. Smjesu umasirajte ujutro na svježe oprano lice, ostavite 10 minuta, zatim isperite s hladnom vodom. Ova maska pomaže izjednačavanju tona kože. Preporučuje se korištenje tri puta sedmično dok se ne uklone mrlje i ne izjednači ton.

KREMA ZA PODRUČJE OKO OČIJU

Pomiješajte aloe vera gel koji ste prethodno uklonili iz lista biljke i pomiješate s vitaminom E. Ovaj prirodni aloe vera anti-age preparat pomaže u smanjenju i prevenciji bora te je odličan za smirenje osjetljive kože ispod oka. Kremu možete koristiti svakodnevno.

NAHRANITE KOŽU KREMOM

Aloe vera je bogata vitaminom C, E i beta karotenom koji mu daju svoja hranjiva i anti-aging svojstva. Prednost aloe vere je hranjenje kože i sprječavanje starenja bez dodatnog osjećaja masnoće što je čini odličnim izborom za masnu kožu. Dobra noćna krema je vrlo važna u zadržavanju zdravog izgleda kože. Učinkovitu hranjivu kremu možete napraviti kod kuće. Rok trajanja je sedam dana, a za izradu hranjive kreme potrebno vam je:

– 50 g pčelinjeg voska

– 20 ml maslinovog ulja

– dvije kašike aloe vera gela

– dvije do tri kapljice eteričnog ulja geranija

Priprema:

Otopite pčelinji vosak, umiješajte aloe vera gel i maslinovo ulje. Kad su sastojci dobro pomiješani uklonite s vatre i pustite da se ohlade. U  hladnu smjesu dodajte dvije do tri kapi eteričnog ulja geranija. Ohlađenu, zgusnutu smjesu stavite u teglu i stavite u frižider.

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti