Ove namirnice nikako ne bi smjeli zamrzavati, a evo i zašto

Piše: Redakcija

Na poslu provodimo sve više vremena, pa je kuhanje ukusnih i toplih obroka svedeno na minimum. Upravo iz tog razloga mnogi se odlučuju na zamrzavanje obroka, kako bi u sedmici uvijek mogli imati brzi obrok. No, nisu sve namirnice pogodne za zamrzavanje, a otkrivamo vam i koje

  1. Kuhana tjestenina – zamrzavanje tjestenine koja je prethodno već skuhana nikako nije dobra, a prema mišljenju stručnjaka, tim procesom gubi se okus, ali i tekstura. Kažu kako podvrgavanje tjestenine ekstremno niskim temperaturama daje istoj vlagu, ali i pretvara u ružnu masu.
  2. Podgrijana, odmrznuta hrana – jednom kada je hrana već odmrznuta i podgrijana na šporetu ni pod razno je nemojte ponovno zamrzavati, jer tako riskirate svoje zdravlje.
  3. Sos – ukoliko zamrznete sos u koji ste stavili brašno ili kukuruzni škrob, kod odmrzavanja će se raspadati. Stoga je najbolje iskoristiti ga samo kada ste ga skuhali, ali ne i stavljati u škrinju.
  4. Kečap – u strahu ste da vam boca kečapa stoji predugo otvorena u frižideru? Palo vam je na pamet da ga zamrznete? Nemojte. Stručnjaci tvrde da će postati voda.
  5. Pržena hrana – ispržili ste previše hrane za zabavu? Ni ne pomišljajte da zamrznete ostatke. Pržena hrana zbog niskih temperatura postati će vlažna kod odmrzavanja, i nimalo ukusna za konzumiranje.
  6. Mlijeko – Iako možete zamrznuti mlijeko, nije idealno da ga pijete jer će dobiti grudice. No, možete ga koristiti za kuhanje, posebno ako ga ostavite da se odmrzava u frižideru, a ne na sobnoj temperaturi.
  7. Avokado – kremasto voće postati će kašasto u zamrzivaču i u potpunosti izgubiti teksturu. Ni ne pokušavajte ga zamrznuti!
  8. Svježe začinsko bilje – ako začinsko bilje samo zamrznete, ono će posmeđiti, ali i postati kašasto, jednom kada se odmrzne. No, postoji način kako možete na najbolji način zamrznuti ga – istrgnite lišće i stavite ga u posude za led s malo vode. Na taj način ga, kada vam je potrebno, samo izvadite i dodate u jelo.
  9. Jogurt – kao i ostali mliječni prozivodi i jogurt će se usiriti ako ga zamrznete.
  10. Sir – mekane sireve nikada ne bi smjeli zamrzavati jer će promijeniti teksturu, ali i raspasti se.
  11. Konzervirana hrana – ukoliko stavite u zamrzivač, konzervirana hrana mogla bi eksplodirati. Inače takva namirnica i tako ima dugi rok trajanja, stoga nema potrebe skladištiti je na niskim temperaturama.
  12. Krušne mrvice – mnogi recepti zahtijevaju korištenje krušnih mrvica, no rijetki su oni koji vam daju tačnu količinu koju morate koristiti. Na kraju, u većini slučajeva ostane višak, koji se baca. Možda ste u iskušenju da ih zamrznete za iduće korištenje? Nemojte, jer na niskim temperaturama mrvice gube teksturu, omekane i nisu za upotrebu.
  13. Krastavci – budući da u sebi sadrže visoku količinu vode, kada se jednom zamrznu i potom odmrznu, krastavci će izgubiti teksturu i okus. Isto se odnosi i za kupus, salatu i rotkvice.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti