Kako spriječiti isušivanje kože tokom zime

Piše: Redakcija

Nakon ljeta i sunčevih zraka, izlažemo se hladnoći. Sunčeve zrake su zasigurno ostavile barem neku posljedicu na našoj koži nakon ljeta. Iako se koža brže obnavlja u 20-im godinama nego u 40-ima, treba što ranije započeti s njegom kože kako bi promjene u kasnijoj životnoj dobi, poput bora ili staračkih pjega, bile što manje, piše portal Zdrava krava. Kako bismo zaustavili postljetne faktorena kožu, potrebno je voditi računa o pravilnoj hidrataciji te stimulaciji kolagena. Za početak vam donosimo savjete o pravilnoj hidrataciji.  Savjeti za vraćanje prirodne vlažnosti kože lica Centralno grijanje najčešći je razlog isušivanja kože u hladnijim mjesecima.

Prvi korak u tretiranju suhe kože je nadoknađivanje vlage, a potom slijede regeneracija stanica te opskrba kože visokovrijednim masnoćama. S godinama se vlažnost naše kože smanjuje te ju je potrebno njegovati preparatima koji imaju mogućnost dovesti potrebne sastojke u njene dublje slojeve. Riječ je o kremama napravljenim nano tehnologijom, uz upotrebu prirodnih sastojaka. Uz nadoknadu manjka vode, potiče se prirodni proces regeneracije lipida u epidermisu – tankom vanjskom sloju kože. Riječ je o tretiranju kože iznutra prema van, koji je pokazao odlične rezultate u rješavanju problema suhe kože.

Pred hladnije dane preporučuje se koristiti mješavinu koja će nahraniti kožu, ukloniti eventualne osjetljivosti te je zaštititi. Recept za upravo takav pripravak sastoji se od badema, zobenih pahuljica, meda i eteričnih ulja:

jedna kašika mljevenih badema,

jedna kašika mljevenih zobenih pahuljica,

jedna kašika meda (i po potrebi malo kokosovog ulja),

dvije kapi eteričnog ulja sandalovine,

dvije kapi eteričnog ulja geranija.

Sastojke je potrebno izmiksati u blenderu dok ne nastane pasta, te jednu minutu kružnim pokretima trljati lice, vrat i dekolte.

Niske temperature vani u kombinaciji sa suhim zrakom u zatvorenom prostoru negativno utječu na vlažnost kože. Ona zimi postaje ispucana i potrebno ju je dodatno njegovati kako ne bi došlo do preranog starenja kože. Zimi koristite bogatu hidratantnu kremu koja sadrži masne kiseline, jer ćete na taj način sačuvati vlažnost kože i na hladnoj temperaturi. Zaboravite na duga tuširanja toplom vodom, jer ona dodatno isušuju kožu i ne čekajte ekstremno niske temperature kako biste počela nositi kapu ili rukavice, nego na vrijeme zaštitite osjetljiva područja poput vrata i ruku.

Vitamin C je sastavni element kolagena i kao takav izrazito važan u zaštiti kože. Kolagen je protein koji služi kao primarni građevni materijal kože i epitelnog pokrova sluznica. On čini prvu liniju obrane od štetnih utjecaja. Vitamin C sudjeluje u sintezi kolagena te koža na taj način postaje otpornija na razna oštećenja.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti