Za obnovu kose koristite vodu u kojoj ste kuhali rižu

Piše: Redakcija

Rižina voda, tačnije voda koju dobijete nakon kuhanja riže u njoj, beauty je trend u koji se blogerice kunu. Naime, nakon ljeta, Sunca i mora većini žena kosa je oštećena, a ovaj tretman iz kućne radinosti, navodno, obnavlja kosu, čini je sjajnijom, elastičnijom i podstiče njen rast. To sve navode žene koje je koriste iako za to nema naučnih dokaza.

U azijskoj kulturi tvrde da je rižina voda za kosu blagotvorna jer sadrži aminokiseline koje jačaju i hrane kosu, i inositol, ugljeni hidrat koji navodno popravlja strukturu oštećene kose i u njoj ostaje i nakon ispiranja, djelujući kao štiti protiv novih oštećenja.

Potrebno je da isperete pola šolje riže, pa je prelijte sa 2-3 šolje vode i ostavite da se namače oko pola sata ili skuhajte. Procijedite i vodu koristite umjesto regeneratora za kosu, ostavljajući da djeluje dvadesetak minuta prije ispiranja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lulu (she/her) (@curlicue_lu)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti