Helen Mirren: Imam i ja loše dane

Piše: Redakcija

„Znam da nisam prelijepa i nisam to nikad ni bila. No, smatram da izgledam OK i dajem sve od sebe da tako i ostane“

Oskarovka Helen Mirren je zahvaljujući svom pozitivnom stavu prema  starenju, o čemu u javnosti često govori, imala prilično veliki utjecaj na svijet ljepote. Za razliku od većine svojih kolegica, Helen se ne plaši procesa starenja, nego ga slavi.  Ne krije da i ona prolazi kroz dane u kojima je nesigurna, kao i one tokom kojih ne može da uradi ništa sa svoje kose, no, ističe da je kroz godine životnog iskustva naučila kako da sve poteškoće tog tipa prevaziđe. Donosimo vam neke od njenih savjeta.

Često me pitaju jesam li ikada bili nesigurna u sebe? Svakoga dana. Strah me je najčešće hvatao na zabavama, kada je oko mene gužva. Iako je moje stanje sada puno bolje i dalje mi se javlja osjećaj nesigurnosti kada sam u masi. Nekada je on toliko ekstreman da se zatvorim u toalet da bih se sabrala i suočila sa strahom. Mislim da je to, dijelom, razlog zbog kojeg sam postala glumica jer kada glumim mogu da se pretvaram da sam neko drugi, a stvari postaju zamršene kada sam sama sa sobom.

Najbolji način da pobijedite svoju nesigurnost je da shvatite da niste centar univerzuma, nego njegov dio. U skladu s tim trebate znati da i drugi imaju momente u kojima im je samopouzdanje na jako niskom nivou, momente kada sumnjaju u sebe ili one kada imaju privatnih problema. Sve to je, nažalost, posebno izraženo kod pripadnika mlađih generacija, a sve zbog utjecaja društvenih medija. Upravo zbog toga kao jednu od svojih životnih misija vidim pomaganje mladim ljudima da što prije i što lakše prevaziđu problem nedostatka samopouzdanja.

Zaista vjerujem da ljepota dolazi iznutra. To su oni momenti kada ste odmorni i imate osjećaj da je svijet predivno mjesto za život u kojem je sve u najboljem redu. To nije spoljašnja ljepota, ali jeste unutrašnji mir. Za postizanje spoljašnje ljepote uvijek možete provesti dva sata kod šminkera ili frizera.

Ponekad pogledam svoje fotografije i pomislim: „O moj Bože, izgledam grozno“. U 99 posto slučajeva je to tako zato što na licu imam previše šminke. Kako sam starija koristim sve manje šminke, a i šminkanje je danas toliko napredovalo da i s manje možete postići više. Kada mi treba da u rekordnom roku postignem zavodljiv izgled uvijek se oslanjam na jarko crveni ruž i što tamnije sunčane naočale. „L’Oréal Paris Age Perfect Rouge Lumiere Flaming Carmin“ je ruž bez kojeg ne idem nigdje.

Kroz godine sam naučila da je jedna od najvećih grešaka, kada je šminkanje u pitanju, to što žene uzmu jedan puder i stave ga preko cijelog lica. Naravno da morate imate jedinstvenu osnovu, ali ključ postizanja savršenog make-upa je u nijansiranju.

Nedavno sam tetovirala obrve i mogu vam reći da sam oduševljena. Sada su lake za održavanje, a osnovna prednost je u tome što se probudim ujutru i nemam šminke, ali barem imam obrve. Ovaj potez je na mom licu napravio ogromnu razliku.

Svi imamo taj jedan detalj na licu koji nas izuzetno nervira. U mom slučaju je to bio crvenilo na obrazima koje sam godinama pokušavala sakriti. Kladim se da svaka od nas ima nešto za šta kaže: „Mrzim ovo“, te da čak i one žene za koje mislimo da su savršene sebe smatraju nesavršenim.  No, kada ostarite vidite da stvari koje su vas izluđivale kada ste bili mladi i nisu toliko loše. Samo se zapitajte, kada sve u svom životu stavite na papir, koliko su ove sitnice, zapravo, važne?

I ja imam dane kada mi je kosa jednostavno užasna i ništa joj ne mogu. U tim situacijama posegnem za šeširom koji me učini elegantnom, a nekada uzmem šal i zamotam ga oko glave. Suprug mi se uvijek smije i govori: „Gledaj te s krpom na glavi“, ali me nije briga, ja volim krpe na glavi.

 

Dnevnoj njezi lica posvetim samo pet minuta. Šminku skidam sa sredstvom za čišćenje, a zatim se umijem vodom. Nakon toga lice mažem hidratantnom kremom, a dnevna krema „L’Oréal Paris Age Perfect Re-Hydrating“ se pokazala kao savršena za moju kožu.

Ambasador L’Oréala 

– Uvijek sam voljela proizvode L’Oréal Paris brenda i velika mi je čast što sam njihov ambasador i što sam dio sjajne grupe ljudi koji su prije mene dobili ovo priznanje. Nadam se da ću kroz ovu ulogu pomoći ženama da imaju više samopouzdanja, te da se što više oslanjaju na svoj prirodni izgled. Takav stav je nešto što svi zaslužujemo.  

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti