Puderi i kreme s UV zaštitom ne štite vašu kožu

Piše: Redakcija

Proizvođači, naravno, tvrde da njihovi kozmetički proizvodi, puderi, tonirane kreme, BB i CC kreme, podloge za šminku s određenim SPF faktorom štite vašu kožu od štetnih Sunčevih zraka

 

Krema za sunčanje je sve

Kreme za sunčanje su u današnje vrijeme postale potreba koju nije poželjno izbjegavati. U tome se slažu i dermatolozi, ali i kozmetičke kompanije. Šimka sa zaštitom nije preporučljiva, jer ona najčešće nije ravnomjerno nanesena po licu, često nema veći faktor od SPF 15 i djelovanje ne traje duže od dva sata. Da bi se postigla dobra zaštita kremu za sunčanje potrebno je nanijeti prije šminke, što će vašu kožu dodatno zaštiti.

 

Zablude o faktoru

Nemojte misliti ako ste stavili kremu sa zaštitnim faktorom 15 i preko toga make-up podlogu s faktorom 15, da onda na licu imate zaštitu od SPF 30. Niste u pravu. U najboljem slučaju s tom kombinacijom ćete dobiti malo bolju zaštitu, a u najgorem slučaju te dvije podloge mogu razrijediti jedna drugu pa ćete dobiti manje zaštite nego što ste očekivali. Zlatno pravilo je da zaštitu nanesete u što bogatijem sloju na vaše lice.

 

Puder ne uzrokuje prerano starenje kože

Na starenje kože prije svega utječu smanjena obnova kolagena te štetno djelovanje UV zraka, loša prehrana i drugi faktori iz okoliša. Iako bi mnogi pomislili da je puder štetan za kožu, istraživanja pokazuju da tečni puder ipak ima hidratantna svojstva pa može pomoći u održavanju elastične i glatke kože.

 

Ove faktore bi trebali koristiti:

 

Za sve tipove kože

DAYLONG ultra face SPF 25

Blaga tekstura i ugodan miris ovog losiona za lice čini ga prikladnom podlogom za make-up, kao i sjajnom dnevnom kremom. Objavljuje rat slobodnim radikalima.

 

Za mješovitu kožu

CHANEL zaštitni gel SPF 50

 

Ova zaštitna gel krema, osim što je lagane teksture, idealna je za dehidriranu kožu jer je hidratantna.

 

Za hiperpigmentaciju

LANCÔME SOLEIL BRONZER SPF 30

Preparat će vašem licu pružiti pouzdanu zaštitu od Sunčevog zračenja. Štiti lice od oštećenja zbog utjecaja UV zračenja, brzo ga koža upija i daje osjećaj svežine vašem licu.

 

Bez bora

DERMALOGICA SPF 30

Nekim čudom ova krema uspijeva štetne efekte Sunca okrenuti u svoju korist. Idealna je za sve one koji žele prevenciju (ili odgađanje) bora.

 

Samo prirodno

BIOLOGIQUE RECHERCHE SPF 25

Ova luksuzna krema za lice, zahvaljujući 100 posto mineralnim zaštitnim faktorima, idealna je za sve tipove osjetljive kože koja ne želi hemijske filtere.

 

Za masnu kožu

SHISEIDO SPF 42

Ovaj ultralagani losion za lice ne sadrži ulja pa je idealan za masnu kožu, vodootporan je tokom 40 minuta te djeluje protiv štetnih efekata UV zraka.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti