Konturiranje lica: Uradite ispravno

Piše: Redakcija

Počeci konturiranja su ugledali svjetlo dana početkom razvijanja televizije. Prvenstvena primjena je bila zbog loše rezolucije kamera, pa su se sjenčili određeni dijelovi lica kako bi došli do izražaja. To uključuje sjenčenje nosa, jagodica, čela, brade. Danas je konturiranje uzelo maha, pa je to postao sastavni dio profesionalnog make-upa. Kako bi obavili konturiranje potrebne su nam dvije boje. Tamna i svijetla, kremaste i suhe teksture. Svijetla boja nam je potrebna kako bi istakli određeni dio lica, a tamna kako bi “sakrili”, smanjili dio lica koji ne želimo da dođe do izražaja.  

 

Korak 1

On je već na nanesenom puderu, tj. dobro pripremljenoj i utapkanoj podlozi nanijeti konture.

Korak 2

Krećemo sa svijetlom bojom, područje koje je najbitnije istaknuti je ispod očiju, duž nosa (vrlo tanka linija), područje brade (tačno ispod donje usne, ali samo u koliko je brada kraća), vrh gornje usne, područje iznad obrva i nosa, tj. niži dio čela.

Korak 3

Tamnijom bojom želimo neke nedostatke sakriti ili smanjiti vizuelono. Nos sa strana pri nozdrvama (vrlo malo), ukoliko je nos pravilan cijelom dužinom od obrva ka dole, vrlo tanke linije, i naravno najpopularnije isticanje je jagodičnih kostiju. Budite vrlo oprezni. Nepotrebno je da uvlačite obraze, pratite liniju uha i spuštajte se ka donjoj usni, ali samo pratite tu putanju i razvucite na trećinu obraza.

Korak 4

Nakon sto smo nanijeli konture na potrebna mjesta, kako bi istakli i pokrili sve što treba potrebno je to sve izblendati. Zavisno od želje možete prvo izblendati svijetlu boju pa tamnu ili istovremeno. Obratite samo pažnju da prvo jednu boju ublendate pa drugu. Možete to raditi ili većom četkom ili beauty blenderom, kombinacija je svakako idealna. Linije ne bi trebale biti jasne i vidljive nego bi se treballe lagano utapati jedna s drugom.

Savjet više: dodajte ružičaste boje na jagodice za extra efekat.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti