Istine i zablude o šamponima za kosu

Piše: Redakcija

Kosa je zaštitni znak većine žena i zato joj posvećujemo posebnu pažnju. Sigurno je da smo svi probali razne trikove i preparate kako bismo svoju kosu učinili ljepšom i sjajnijom, ali ne treba zaboraviti da je pravilan izbor šampona jedan od ključnih faktora zdrave kose. Odgovarajući proizvod vas može dovesti do kose kakvu ste oduvijek željeli, a eksperti su otkrili najčešće zablude i istine kada je o šamponu za pranje kose riječ.

Zabluda: Upotreba šampona za suho pranje može da uzrokuje opadanje kose

Istina: Česte su tvrdnje da šampon za suho pranje može da zatvori folikul dlake na koži glave, što dovodi do opadanja kose. No, ova tvrdnja nema utemeljenja zbog toga što se u sastavu ovih šampona nalazi puder, skrob ili talk čija je osnovna namjena da upijaju masnoću. Samim tim nijedan od ovih sastojaka ne utiče na opadanje kose, ali to ne znači da šampon za njeno suho pranje možete danima zadržavati na glavi. Razlog tome je što postoji rizik od pojave iritacija i stvaranja peruti.

 Zabluda: Šampon ne mora da bude izbalansirane pH vrijednosti

Istina: Kada je riječ o šamponima, njihova pH vrijednost je izuzetno važna. Ona se obično kreće u rasponu od bezbijednih pet do sedam, a ukoliko se desi da pH vrijednost šampona pređe deset može doći do značajnog oštećenja kose. Postupci farbanja i hemijski tretmani kose utiču na porast pH vrijednosti, stoga trebate voditi računa da izaberete šampon koji neće dodatno uticati na njeno oštećenje.

 Zabluda: Preparati korisni za kožu su korisni i za kosu

Istina: Tačno je da većina šampona sadrži sastojke kao što su vitamini, hijaluronska kiselina ili prirodna ulja, ali to ne znači da te sastojke, za koje je karakteristično da ih nanosimo na kožu, trebamo dodatno nanositi i na kosu. Naime, trebamo imati na umu da se šampon ne zadržava na kosi već se ispire, a samim tim njegovi sastojci imaju ograničeno vrijeme djelovanja.

 Zabluda: Zdravije je da ne koristite šampon

Istina: Šamponi uklanjaju određeni dio prirodnih masnoća koje hidriraju, ali to svakako ne znači da trebamo izbjegavati njihovu upotrebu. Trebate imati na umu da masnoće nisu jedino što se na dnevnoj bazi taloži na koži glave i da se uz nju može naći perut, izumrle ćelije, bakterije i gljivice, kao i čestice zagađivača iz okruženja. Ukoliko se sav ovaj talog na vašoj glavi zadrži duže od nekoliko dana doći će do pojave iritacije i svraba. No, ukoliko ih pranjem redovno uklanjate ovi problemi se neće pojavljivati.

Zabluda: Šamponi bez sulfata bolja su opcija za farbanu kosu

Istina: Ako redovno farbate kosu vjerovatno znate da je preporuka da upotrebljavate šampon bez sulfata kako biste izbjegli ispiranje boje. No, istraživanja nisu utvrdila da je ova pretpostavka potpuno tačna. Uostalom, iako zvuči nevjerovatno, i voda može da ošteti kosu kao i sva druga sredstva koja su namijenjena za uklanjanje nečistoće s nje. Ukoliko imate osjetljivu kožu glave preporučuje se da birate šampon u čijem sastavu se nalaze materije „isothionate“, „taurate“ ili „decyl glucoside“, a da izbjegavate one koji sadrže „C14-16 olefin sulfonatt“.

Pročitajte još