Pitali smo Derviša Hodžića: Kako zaštititi kosu od vlage?

Piše: Lejla Bejdic

Najveći neprijatelj savršene frizure je definitivno kišno vrijeme. Koliko se god trudili, vlaga iz zraka uzrokuje kovrdžanje i puhanje kose pa ona postaje neposlušna. Potrudili smo se naći najbolja rješenja za vaše probleme, te smo razgovarali s maldim frizerom Dervišom Hodžićem, koji nam je otkrio male trikove za svaki tip kose

NAJBOLJI PROIZVODI ZA KOSU

Za rješavanje problema s vlagom u kosi najbolje je koristiti proizvode koji u sebi sadrže avokado. Avokado je namirnica koja u sebi sadrži Omega-3 masne kiseline koje će u najkraćem vremenskom roku hidratizirati vašu kosu te joj dati dodatnu mekoću i sjaj. Ponudit ću vam dvije prirodne maske koje će nahraniti, dehidrirati vašu kosu i samim tim spriječiti njeno puhanje koliko je to moguće.

Avokado i med

Zreli avokado presijecite na pola, skinite koru te izvadite sredinu. Mesnati dio avokada isjeckajte na što sitnije dijelove te dobro zgnječite. Zatim u avokado dodajte 2-3 kašike meda te dobro pomiješajte. Ova se maska nanosi na suhu kosu, a zatim se ostavlja da djeluje 40 minuta. Kosu možete omotati providnom folijom za još bolji učinak, a zatim isperite kao obično.

Avokado, jaje i maslinovo ulje

Za ovu masku potreban vam je jedan avokado, jaje i 2 kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Avokadu oljuštite koru i izvadite sredinu te napravite pire, a zatim u njega dodajte jaje i maslinovo ulje. Maska se nanosi na mokru kosu, a vrijeme djelovanja je 20-30 minuta. Isperite po običaju.

FEN ILI PRIRODNO SUŠENJE

Najbolje rješenje protiv puhanja kose i njene poslušnosti leži u feniranju. Feniranje kose iz prostog razloga jer se dlaka prilikom feniranja raščešljava i zaglađuje. Tako da se kutikula dlake zatvara i vlaga teže prodire u nju.

TRIK ZA ODRŽAVANJE POSTOJANOSTI FRIZURE

Da bi održali postojanost vaše željene frizure, ključ je je koristiti  šampon i regenerator namjenjen za vaš tip kose. Kako biste utvrdili tip svoje kose, donosim vam mali test koji možete uraditi kući. Kosu je potrebno oprati dan prije njenog utvrđivanja. Uzmite komad tankog papira, zatim pritisnite ga na kožu glave, na tjeme i iza ušiju (obično gdje se dlaka najviše masti). Ukoliko primijetite masne tragove, onda vi imate masnu kosu, ukoliko na papiru nema ništa onda imate suhu kosu. Kombinovana kosa se prepoznaje tako što je masna na korijenu i suha na vrhovima. U tom slučaju najbolje se posavjetovati s frizerom koje proizvode korstiti.

Frizer Derviš Hodžić savjetuje

NIKADA NEMOJ…

Nije preporučljivo da nanosite regenerator na vaše tjeme iz razloga što u tom slučaju vaša dlaka postaje premekana, kosa pada i brže se masti. Također se ne preporučuje koristiti regenerator koji u sebi sadrži veliku količinu silikona.

FARBANJE

Prilikom farbanja kose, u kućnoj varijanti, najviše bi trebali obratiti pažnju na to da vam pramenovi ne budu predebelo podijeljeni i da na svaki podijeljeni dio kose se nanese ista količina farbe. O ovome najviše pažnje trebaju obratiti osobe koje se farbaju u svijetle nijanse, posebno koje imaju plavu boju kose.

PREDNOSTI RAVNE I KOVRDŽAVE KOSE

Najveća prednost ravne kose je ta što ravna kosa teže upija vlagu iz vazduha i samim tim se manje puše i elektriše, dok se kovrdžava kosa sporije masti, prlja i s njom uvijek imate frizuru. Ono što je važno znati jeste koja kosa je otpornija na vlagu, a to je definitivno zdrava kosa, koja nije previše tretirana i isušena farbama ili drugim hemijskim preparatima, peglom ili prejakom temperaturom fena.

NAJBOLJA FRIZURA ZA ODRŽAVANJE

Sve zavisi od tipa kose, za ravnu kosu uvijek preporučujem ravno šišanje kose, jer vam tako kosa uvijek izgleda pristojno i najlakše vam je složiti frizuru (jednostavno je počešljate). Dok je za kovrdžavu kosu, najbolje ošišati se stepenasto tj. minimalna razlika između pramenova kose, zbog volumena i lokni koje se lakše formiraju.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti