Nina Babić: Parfemi su mi slaba tačka

Piše: Redakcija

Vokalistica sarajevskog benda “Sunday Stories”, Nina Babić, šminkanje doživljava kao umjetnost u kojoj se lice koristi kao platno. Iako make-up proizvode ponekad kupi zbog lijepog i šarenog pakovanja, ističe da joj je pri izboru ipak najbitniji kvalitet. 

ZA VEČERNJI IZLAZAK MI JE POTREBNO

Relativno  brzo se spremam. Ako se baš želim posvetiti „umjetnosti“ šminkanja onda mi treba do 30 minuta, ali inače minuta do minuta i po maksimalno na dnevnoj bazi. Dobitna kombinacija za večernji izgled su mi sjene ljubičasto-zlatne nijanse, i tuš.

BEAUTY TRETMAN

Ne idem na beauty tretmane. Nemam dovoljno strpljenja za njih.

BEAUTY TRIK ZA DANE KAD SE NE OSJEĆAM NAJBOLJE

Ne pomaže mi ništa osim čokoladne torte i čokoladnog sladoleda. Sve drugo je za mene prodavanje magle.

PRVI MAKE-UP POKUŠAJ

Zvanično sam se počela šminkati u trećem srednje, možda čak i početkom četvrtog. No, prvi pokušaj je bio u 8. razredu osnovne kada sam stavila jarku plavu sjenu na smeđe oči. Izgledalo je kao da me neko istukao. Sreća je da postoje make-up gurui s YouTubea, poput Kandee Johnson i Jeffreea Stara, koji vas jednostavno i bez problema mogu naučiti šminkanju.

NAJDRAŽI MAKE-UP BREND

Nemam, volim promijenit kozmetiku.

AMBALAŽA ILI PAMETNA KUPOVINA

 „Padam“ na šarena pakovanja kao dijete na kinder jaje, ali mi je bitniji kvalitet. Mogu se jednom zaletiti, ali drugi put ne.

(NE) ŠTEDIM NA PROIZVODIMA

Uštedim na tušu. Rimmelov eyeliner mi je omiljeni i nikada me nije razočarao, a pri tom mu je cijena izuzetno pristupačna. Utrošim na novim proizvodima koje želim probati.

OVISNA SAM O…

Iskreno, nastojim da ne budem ovisna o šminkanju i make-up proizvodima. Smatram da je to svojevrsna umjetnost u kojoj lice koristimo kao platno. Ako je to nešto u čemu uživamo, samo naprijed, crtaj. Ipak, to nerijetko izaziva ovisnost i težnju ka konstantnom mijenjanju izgleda i zbog toga mnogo mladih djevojaka izvlači pogrešne zaključke, poput onih  da su manje lijepe bez šminke, da im je ona prijeko potrebna pri bilo kojem izlasku iz kuće, da ih šminkanje čini ženstvenijim ili da je „normalno“ da se svaka žena šminka. To nije tačno, šminka je tu zbog zabave i igranja s bojama, te radi isticanja već postojeće ljepote.

NAJBOLJI BEAUTY SAVJET

Drugarica mi je savjetovala da koristim „Lipfinity Max Factor“ preko standardnog karmina bilo koje marke. On fiksira karmin, a gotovo je providan i bijela šoljica ostaje bijela bez otiska usana. Ovo svakako nije neko mudro slovo, ali je zabavna činjenica zbog koje vas, kada ste u kafiću, konobari neće proklinjati.

SKUPO VS. JEFTINO

Ne vjerujem da su skupi proizvodi i najbolji. No, nisam isključiva i ne generalizujem.

OMILJENI PUDER

Trenutno nemam najdraži puder. Donedavno je to bio „Max Factor Lasting Performance“ koji u posljednje vrijeme izbjegavam jer mi je težak na licu.

Mirišem na…

Parfemi su mi slaba tačka. Godinama koristim „Kenzo Jungle“ i on mi je favorit. U posljednje vrijeme ga kombiniram s „Alien“ od Thierry Muglera, ali mislim da ću se ovo ljeto prekriti notama crne šljive parfema „Kenzo- World Intense“.

 Standardna beauty rutina

Ujutru i navečer se umivam s „Niveinim“ ili „Garnier“ proizvodima. Jednom sedmično koristim  masku za lice, ali više iz zabave nego iz potrebe, tačnije sa drugaricama uz vino, čokoladu i film. „Balea“ je mnogo kreativna kada su u pitanju maske za lice, pa nam je to zajednički ritual. 

 Prirodni recept

Izbjegavajte šećer i alkohol i dozvolite sebi kvalitetan san od bar osam do devet sati, sedam dana zaredom. Kao šlag na tortu, ogradite se od bilo kojeg oblika psihološkog stresa. To garantuje čisto lice bez obzira na tip kože.

 Must-have mlijeko za tijelo

Pred koncerte i na turnejama koristim „Avon Skin So Soft“ i „Balea Golden Shine“ ulje sa šljokicama. „Nivea In Shower Lotion“ mi je brža varijanta, praktična i djelotvorna zamjena standardnom mlijeku za tijelo.

 Psssttttt…. sakrij umor na licu

San, makar 20 minuta, čini čuda. Kada stavim šminku na umorno lice, osjećam se još gore. Svakako da kvalitetni proizvodi mogu lako prikriti podočnjake, ali ne i nadvladati umor. S korektorom treba paziti jer ako ne odaberete dobar, podočnjaci mogu još gore izgledati. Korektor stavljam nakon pudera, a fiksiram baby puderom.

Mojih top 5

Pročitajte još