Nahranite svoju kožu

Piše: Redakcija

Lijepa koža prvi je vanjski znak ljepote, ali i pokazatelj naših prehrambenih navika. Kažu da ne stavljate ništa na kožu što ne biste mogli pojesti. Sumnjamo da bi naša maskara imala odličan ukus, ali uvijek treba razmotriti kakve proizvode koristite i za trepavice. Svi toksini iz okoline uzimaju svoj danak za kožu. Zagađenje, stres, antibiotici, šećer, mogu dovesti do oštećenja mikrobioma, koji dovode do gojaznosti, dijabetesa, ekcema, astme, psorijaze i artrisa. Stanje kože je odraz procesa koji se događaju unutar tijela i svaka pojava na njoj predstavlja manifestaciju nutritivne neravoteže unutar organizma. Pažljivo sastavljen jelovnik čiju okosnicu čine žitarice, voće i povrće, mahunarke i riba, najbolji je saveznik u obnavljanju i postizanju zdravog izgleda kože. Ovakva prehrana osigurat će sve potrebne nutrijente koji će bukvalno nahraniti svaki sloj kože i pomoći u postizanju mladolikog izgleda. Hidratacija kože je ključna, za početak, dnevno treba popiti 1,5 do 2 l tekućine – najbolje izvorske i mineralne vode, biljnih čajeva, voćnih i povrtnih sokova i izotoničnih napitaka. Mineralne i termalne vode sve se češće istražuju i primjenjuju kao učinkoviti kozmetički pripravci, što dodatno naglašava važnost svakodnevnog pijenja izvorske i mineralne vode. Naime, voda je medij koji igra ključnu ulogu u oslobađanju organizma od otrova.

TI SI ONO ŠTO JEDEŠ

Sve brojnija istraživanja o utjecaju probave na naš imuni sistem dovela su do važnih saznanja i o našem najvećem organu – koži. Od protuupalnog djelovanja i do regeneracije, bakterije koje unosimo u tijelo (ili nanosimo) imaju velik utjecaj na našu ljepotu. Kozmetički proizvodi s probioticima najčešće se primjenjuju na koži sklonoj aknama te iritiranoj, crvenoj, suhoj i dehidriranoj koži, ali i u anti-age kozmetici.

Kefir jedna od najzdravijih namirnica na svijetu. Najbolji je ako se pije kao napitak, a može poslužiti i kao maska za lice i kosu, te je jako učinkovit u borbi protiv mitisera. Također, kozije mlijeko ima jako važnu ulogu za ljepotu. Puno je vitamina A, D  i kalcija.

LUDI KOKOS

Ulje kokosa može se upotrebljavati na razne načine i u različite svrhe. Evo nekoliko načina kako ga možete upotrebljavati za svoju kožu. Suha koža na prstima, te grozne dosadne zanoktice problem su gotovo svake žene na ovom svijetu. Osim što ružno izgleda, koža oko nokta može boljeti i peći. Primjena svega nekoliko kapi kokosova ulja u trenutku će hidratizirati ruke.

Piling za kožu možete napraviti od kokosovog ulja i sode bikarbone. Pomiješajte ih, nježno utrljajte u kožu i zatim nakon 5-10 minuta isperite. Kokosovo ulje možete koristiti i kao balzam za usne.

NAHRANITE LICE ČOKOLADOM

Većina nas je svjesna benefita koje ima čokolada, ali nemojte se zbuniti pa pomisliti na onu čokoladu koja je puna šećera i masti. Mi mislimo na organski kakao od koje se pravi čokolada, i njegova antioksidantska svojstva. Probajte ovu masku od čokolade pa vidite koja čuda čini za vašu kožu.

MASKA OD ČOKOLADE

Ovo je odlično ako se svi sastojci sjedine ili se pomiječaju u blenderu:

2 kašike kakaa

1 kašika meda

1 kašika jogurta

3 kašike žitarica

Pomiješajte sve sastojke, stavite na kožu i ostavite 20 minuta. Ako želite da vam je maska više tečna onda izostavite žitarice. Naravno ako želite masku da nanesete na cijelo tijelo, onda u sve ovo dodajte i kokosovo ulje. Odličan način da mirišete na čokoladu, a da niste unijeli nijednu kaloriju.

NJEGA RUKU

Hidratantna krema za ruke s uljem avokada. Omekšava, njeguje i dubinski hidrira kožu ruku. Momentalno donosi olakšanje isušenoj koži kojoj je potrebna posebna njega.

NAPRAVITE JE SAMI:

10 ml ulja od avokada

10 kapi ulja od mrkve

10 kapi ulja od jojobe

1 kapsula vitamina E

Pomiješajte ulja i po želji dodajte nekoliko kapi vašeg omiljenog eteričnog ulja. Možete upotrijebiti i 2 kapi limuna, 2 kapi lavande ili 5 kapi mirisa od ruže. Kada napravite, nanosite na isušena područja, i vaše ruke će zaista biti mekše.

NJEGA NOKTIJU

Čvrsti i lijepi nokti svakako bolje izgledaju na njegovanim rukama. Eterična ulja će stimulirati rast noktiju i njihovu jačinu.

Recept za jačanje:

2 kašike ulja od avokada

5 kapi ulja od jojobe

5 kapi limunovog ulja

5 kapi ulja od ruzmarina

Masirajte između prstiju i noktiju.

Keratin je protein koji gradi nokte, kosu i kožu te osigurava njihovu čvrstoću. Da bi sačuvali vaše nokte od štetnih utjecaja držite se ovih metoda: smanjite izloženost vodi, držite nokte kratkima, pijte mnogo vode, njegujte nokte uljem, uložite u kremu za zanoktice, izbjegavajte lakiranje noktiju, koristite lak za jačanje i njegu, pripazite kod čišćenja, nosite rukavice tokom spavanja, koristite uljni odstranjivač laka za nokte. Ukoliko ne volite ove prirodne recepte donosimo vam i ostala ulja  i lakove za jačanje noktiju.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti