Tajne stručnjaka: Kako očistiti kistove za šminkanje

Piše: Redakcija

Foto: Unsplash

Redovno i ispravno čišćenje kistova za šminkanje veoma je bitno. Naime, svaki kist koji se koristi svakodnevno na sebi ima nakupine koje nisu higijenske, a posljedica toga je da s takvim kistom nećete postići željeni učinak. Također, ako ispravno čistite četikice one će sigurno trajati duže. 

Stručnjaci savjetuju da je kistove najbolje čistiti jednom u tri do četiri upotrebe. Prilikom čišćenja, potrebno je namočiti četkice nekoliko minuta u toploj vodi. Prije ispiranja, četkice treba očsititi posebnim sapunom za čišćenje kozmetičkih četkica. Ako imate vremena, možete na njih dodati i malo regeneratora za kosu, a zatim ponovno isprati. Napominju da se ovaj postupak treba ponavljati sve dok četkice ne budu potpuno čiste, odnosno bez ikakvih ostataka pudera, kremastih proizvoda i slično.

three makeup brushes on top of compact powders

Foto: Unsplash

Osim toga, objasnili su i koji su kistovi skloniji prljanju, odnosno bakterijama. Naime, četkice koje su izložene kremastim proizvodima imaju pogodnije tlo za stvaranje različitih bakterija, od onih koji se koriste za proizvode u prahu.

 

Pročitajte još