Sredi sama kosu kao u frizerskom salonu

Piše: Redakcija

Kosa najbolje izgleda u prvih dvadeset godina života, kada je i njen korijen najjači, međutim s godinama i konstantnim fizičkim i hemijskim “napadima”, kosa slabi, postaje krhkija, rjeđa i beživotna.

Bilo da farbate kosu ili ne, lučenje prirodnih ulja tjemena smanjuje se nakon tridesete godine života, što dodatno doprinosi suhoći i “mlitavosti” kose. U četrdesetima i pedesetima, kada žena ulazi u menopauzu, kosa se prorjeđuje zbog nižeg nivoa estrogena, a tada ona postaje oštrija i gubi elasticitet, te zbog toga postaje još neposlušnija. I ne samo to, kada kosa počne sijediti, njena tekstura se vidljivo mijenja i postaje grublja. Da bi olakšali kosi u svakoj dobi, držite se kvalitetnog pribora.

ČETKE I ČEŠLJEVI

Drveni češalj pogodan za sve tipove i dužine kose. Silikonski češalj koristi najviše na suhoj i oštećenoj kosi. Plastični češalj najbolji je za tapiranje i farbanje kose kod kuće. Četke s prirodnom dlakom koriste se za svakodnevnu njegu kose. Okrugla četka koristi se za stiliziranje, izradu frizure i stvaranje volumena. Četka za raščešljavanje najbolje odgovara mokroj i suhoj kosi bilo kojeg tipa.

UVIJAČI I VIKLERI

Vaša kosa mora da posjeduje određenu dužinu kako bi mogla da se obmota oko viklera. Naravno, dužina kose zavisi od veličine viklera. Za viklere velikih prečnika najmanja potrebna dužina kose je do ramena. Koristite viklere velikih prečnika kako biste napravili velike lokne, ili male za pravljenje uskih lokni.

ELEKTRIČNI UREĐAJI

U posljednjih pola stoljeća fen za kosu je postao sastavni dio svakog domaćinstva. Pegle za kosu su postale hit zadnjih 15-ak godina, no njena namjera nije da se koristi svaki dan. Posebnu pažnju treba posvetiti području oko tjemena te kosu nipošto ne čupati na tom dijelu. Figaro služi za savršene lokne, ali nemojte ga koristiti stalno jer kosu možete trajno izlomiti.

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti