Vanja Semić: Parfeme biram u skladu s raspoloženjem

Piše: Redakcija

TV voditeljica i novinarka Vanja Semić u svojoj dnevnoj beauty rutini najviše pažnje posvećuje skidanju šminke i večernjem čišćenju lica. Kada je make-up u pitanju pridržava se pravila da je manje više, a savršen look, kako ističe, lako postiže pomoću umjetnih trepavica. 

ZA VEČERNJI IZLAZAK MI JE POTREBNO

Kroz dugogodišnji rad na televiziji sam naučila da se relativno brzo našminkam. Najteže mi je lijepo osjenčiti oči, ali nekako se snađem. Međutim, ono što je najbolje za taj neki poseban izgled su umjetne trepavice. Dugo mi je trebalo da naučim da ih zalijepim, ali sada znam sve tajne i brzo ih stavim. Ponekad je dovoljno samo zalijepiti trepavice i uz dobar puder i rumenilo eto dobrog izgleda.

BEAUTY TRETMAN

Godinama odlazim na tretmane kod Vedrane. Teta Vedrana poznaje moju kožu i zna šta joj treba. Najčešće radimo mikrodermoabraziju koja odgovara mojoj koži i temeljno čišćenje pora. Vedrana ima potrebno iskustvo koje je u mnogim profesijama neprocjenjivo.

NAJDRAŽI MAKE-UP BREND

Tu ne mogu biti isključiva jer u kozmetičkom ormariću imam razne brendove, od skupocijenih do običnih. Imam dosta Shiseido proizvoda, ali i Deborah, Loreal, Inglot…

STANDARDNA BEAUTY RUTINA

Mnogo pažnje posvećujem skidanju šminke i večernjem čišćenju lica. Dok spavamo koža se obnavlja i nastojim joj dati sve što treba za obnovu. Ujutru sve to ide malo brže jer imam dosta obaveza, ali mi rutina podrazumijeva stavljanje podloge, laganog pudera, maskare i rumenila i spremna sam za nove dnevne izazove.

BEAUTY TRIK ZA DANE KAD SE NE OSJEĆAM NAJBOLJE

Nema tog trika koji će me usrećiti u tim danima (smijeh). Ali eto vedrije boje šminke, malo više maskare i dobra frizura koja je, kako volim reći, pola zdravlja.

PRVI MAKE-UP POKUŠAJ

Počela sam se šminkati nekad u srednjoj školi i, kao i većina tinejdžerki, pretjerivala sam. Sad kada pogledam neke fotografije od srca se nasmijem. Ta šminka me je činila starijom, ali pretpostavljam da mi je to tada bio i cilj. Danas je suprotno i tako u krug. Mi žene nikada pomirene sa sobom.

AMBALAŽA ILI PAMETNA KUPOVINA

Kao i većina žena, nerijetko „padnem“ na pakovanje. Kako znam za tu svoju osobinu, u posljednje vrijeme se trudim da ciljano kupujem bez mnogo gledanja okolo.

PSSSSTTT… SAKRIJ UMOR NA LICU

Trik kojem pribjegavam je naizmjenično umivanje što toplijom i što hladnijom vodom. Na taj način podstaknem cirkulaciju i lice bude osvježeno.

 (NE) ŠTEDIM NA PROIZVODIMA

Uštedim na karminima jer ih ne koristim puno, a i nekako su svi u pet deka, zatim na sjajilima jer veoma brzo pojedem i najskuplji, te na sjenama za oči jer ih ima odličnih, a jeftinih. Utrošim na maskri jer volim dobre trepavice, ali i na puderu koji je osnova make-upa i na higlighterima jer oni, ako su kvalitetni, zaista mogu poboljšati cijelu priču.

NAJBOLJI BEAUTY SAVJET

Manje je više. To je definitivno najbolji savjet koji sam dobila od jedne starije gospođe koja izgleda savršeno. Na prvi pogled izgleda kao da uopće nema šminku, no, šminka se itekako i to je vještina.

SKUPO VS. JEFTINO

Skupi proizvodi definitivno nisu najbolji. I tu, kao i u svim ostalim segmentima života, preporučujem idividualan pristup jer ne gode isti proizvodi svima. Treba pronaći najbolje za sebe bez obzira da li je to skupi proizvod ili neka kremica iz apoteke.

Ovisna sam o….

Ovisan sam o Biologiqe Recherche losionu P50, koji mom licu savršeno odgovara. Nevjerovatno je koliko omekšava i čisti kožu. Tu je i Declare puder za skidanje šminke. Samo mala količina pudera stvara veliku pjenu i skida šminku.

 Omiljeni puder

Kryolan puderi su mi najdraži jer najbolje prikrivaju sve nedostatke, ali je riječ o jačim puderima koji nisu za svaki dan. Za dnevnu šminku najčešće koristim samo puder u prahu i to INGLOT jer je divan, svilenkast i dobro pokriva.

 Mirišem na…

Parfeme obožavam i nikako ne mogu izdvojiti samo jedan. Biram ih po raspoloženju. Ljeti najčešće koristim Issey Miyake jer je osvježavajući, drugačiji i poseban i ima neku notu koju nijedan drugi nema. Zimi je to najčešće Trussardi „My name“ koji meni miriše kao pahuljica i ima tu neku mekoću i zavodljivost zimske idile.

 Prirodni recept

U posljednje vrijeme rijetko upriličim neki homemade tretman. No, ljeti često s kolutovima hladnog krastavca hodam po kući. To me osvježava i čini moju kožu mekšom. Također, već godinama se „pilingujem“ soda bikarbonom i kokosovim uljem i to tako što na dlanu umutim kokosovo ulje i kašiku sode bikarbone i time istrljam lice. Predobro je.

Must-have mlijeko za tijelo

Uvijek se vraćam na Niveino klasično mlijeko za tijelo za suhu kožu. Probala sam razna mlijeka i ima ih divnih, ali kako se svaki dan mažem, mlijeko koje je skupo mi ne odgovara. Ostala sam vjerna Nivei.

 

Mojih top 5

Pročitajte još