Zein Obagi: Doktor koji se brine o izgledu holivudskih zvijezda

Piše: Redakcija

Poznato je da niti jedna dodjela nagrada pa tako ni najvažnija, „Oscar“ nije moguća bez crvenog tepiha i blještavila, ali ono što je manje poznato jeste koliko se i kako zvijezde pripremaju za svečani defile. Savršena frizura, figura ali i koža glumicama se nisu dogodile slučajno, mnogo je odricanja, rada i truda uloženo da bi one zabljesnule na samo nekoliko sati. Za dolazak na crveni tepih zvijezde većinom posuđuju grandiozne haljine, uzorci su besplatni za veličinu 36 i 38, pa ukoliko ne žele smršati ili čuvati liniju za ovu konfekcijsku veličinu, tada haljinu moraju platiti. Jasno je da sve smršaju, o čemu svjedoči i podatak da modelu Chrissy Teigen i glumici Gwyneth Peltrow svakodnevno na kućnu adresu stižu isporuke custom-made organske hrane i raznih veganskih proizvoda. Glumica Sandra Bullock trenira četiri sedmice prije eventa, ali se i pridržava strogih pravila o njezi kože. Bez savjeta stručnjaka sigurno ne bi uspjele sve konce držati u rukama, pa se stoga prepuštaju u ruke doktora Zeina Obagia, kojeg zbog stručnosti zovu i mađioničar za kožu. Osim spomenutih dama, Obagijeve usluge redovno koriste i Alicia Keys, Charlize Theron, Catherine Zeta-Jones…

Obagi smatra da je hidratacija kože prirodan proces jer vodom koju pijemo se opskrbljuju svi naši organi, uključujući i kožu. Taj proces upoređuje s drvetom, te pojašnjava kako u slučaju drveta voda putuje do korijena, pa ukoliko se korijen iščupa drvo umire. Zato se ne može, tvrdi on, zamijeniti proces hidratacije, koristeći preparate izvana kako bi se riješio problem izunutra.

Uspješna poslovna priča Zeina Obagija traje više od 30 godina, a počela je u Siriji. Rođen je u Alepu, gradu izuzetne ljepote koji je sve do 1986. godine bio pod UNESCO-ovom zaštitom. Studij medicine završio je u Damasku, nakon čega odlazi u Ameriku. Uvijek je slijedio svoj san da bude dermatolog, te nijednog trenutka nije želio odustati od njega. Njegova biografija je bogata; bavio se patologijom, ginekologijom, dok je šest godina proveo u američkoj mornarici. Priznaje kako je sve vrijeme znao da će se u budućnosti baviti samo kožom.

 – Oduvijek sam cijenio ljepotu kože. Doživio sam traumatično iskustvo koje me je obilježilo, mojoj sestri prosula se vrela voda po leđima, što je prouzrokovalo opekotine trećeg reda i užasne ožiljke. Kada se to desilo imao sam 16 ili 17 godina i obećao sam joj da ću naći rješenje. Kada sam postao dermatolog, shvato sam kolika su ograničenja u tom području. Naprimjer, u toku ranih 80-tih nije bilo učinkovitih tretmana za tamnu azijsku kožu. Počeo sam istraživati  i napravio proizvode koji će liječiti sve tipove kože, bez obzira na njenu boju i teksturu – kazao je doktor Obagi o svojim počecima.

Ovaj vodeći svjetski ekspert u podmlađivanju kože najpoznatiji je stručnjak za hemijski piling na planeti. Umjesto samog fokusiranja na tretiranje oboljenja, osmislio je preventivna rješenja za poboljšavanje i održavanje zdrave kože. U klinikama ovog doktora nazvanih „OZ Skin Centre“ postoje cijeli programi protiv starenja kože, gdje možete srediti lice i kožu, otići na tretman laserom ili ubrizgati najnovije filere i botoks, uraditi hemijske pilinge, hidrataciju, ubrizgavanje matičnih stanica i slično.

 – Imamo individualni pristup injektiranju botoksa i filera, a koži pristupamo poput umjetnika kako bismo sačuvali njenu ljepotu i zdravlje. Umjesto da praktikujemo jedan pristup  različitim tipovima kože, imamo personaliziranu njegu za svaki slučaj jer svaka koža  ima specifične potrebe – izjavio je slavni dermatolog.

Njegove metode i proizvodi imali su veliki uspjeh u liječenju pigmentacija i ožiljaka od akni, te je zahvaljujući tome počeo držati predavanja na temu obnove kože a svoje metode predstavljao je na brojnim  stručnim simpozijima. Osmislio je svoju novu liniju ZO Skin Health u koju je uveo spojeve koji se bore protiv osjetljive kože, upala i oštećenja u molekulama DNK. Nakon samo dvije godine od pokretanja ove linije  otvorio je i Institut na Beverly Hillsu, koji je zamišljen kao dermatološka klinika za nepredne tretmane lica. Ono što je ovog doktora proslavilo jeste individualan pristup svakom klijentu jer niko nikada nije dobio isti tretman. On se nada da će nam u budućnosti kreme postati suvišne.

 – Garantujuem vam da jednog dana više neće biti proizvoda za njegu kože za kupiti jer nam neće trebati. To je jedna od mnogih mojih životnih misija. Želim prisiliti sve kozmetičke  kompanije, bez obzira na to o kojem se brendu radi, da naprave proizvode koji mogu povećati aktivnost u stanicama i vitalnost, kao i bolje funkcioniranje staničnog tkiva. To je budućnost, ili će propasti, jer većina proizvoda na današnjem tržištu je namijenjena zapravo samo za hidrataciju kože – ističe doktor Obagi.



7 savjeta doktora Obagija kako zadržati zdravu kožu

  • Dobro štitite i perite lice
  • Neka vam koža bude aktivna tako da upotrebljavate proizvode koji se održavaju i ojačavaju njen tonus kako ne bi postala osjetljiva i suha
  • Pijte puno vode
  • Izbjegavajte rafinirani šećer jer je to vrlo moćno sredstvo za poticanje upala
  • Jedite puno zelenog povrća
  • Najbitnije od svega- izbjegavajte sunce
  • Ako ste na suncu, upotrebljavajte zaštitni faktor i nemojte biti opterećeni time da po svaku cijenu morate dobro preplanuti.

Pročitajte još