Jesen nije najbolji saveznik: Spriječite opadanje kose

Piše: Redakcija

Pojačan gubitak kose u jesen za mnoge predstavlja problem. Ovo godišnje doba ne donosi samo opadanje lišća sa drveća, već i kose sa glave. Naime, naša kosa na svjetlost reagira kao i biljke. U proljeće i ljeto raste i buja, jer svjetlost aktivira hormon rasta, a u jesen, kada je sunca sve manje, kosa slabi i opada, baš kao i lišće s drveća.

Ovo sezonsko opadanje kose traje otprilike 6-8 sedmica no ako se nastavi i dalje nakon spomenutog perioda, onda bi trebali poskjetiti doktora, jer možda vašem opadanju nije uzrok jesen, već nešto ozbiljnije, poput hormonalnog disbalansa, bolesti štitne žlijezde, nedostatak određenih vitamina, višak vitamina A, ali i nezaobilazni stres.

NA KOJI NAČIN SE MANIFESTUJE OPADANJE KOSE U JESEN

Na više načina: nakon češljanja, na češlju ili četki, ostaje više dlaka nego obično. Nakon pranja kose ostaje veća količina dlaka u kadi. Na jastuku, takođe, ujutru, kada se probudimo, može da se vidi veći broj opalih dlaka nego inače. Mnoge, koji se plaše gubitka i proređivanja kose, može da zabrine da gube kosu brže nego što su mislili. Ali ne treba očajavati. Zdravlje kose odraz je općeg zdravlja, pa problemi s kosom upućuju na poremećaj u organizmu.

KAKO TESTRATI DA LI JE OPADANJE KOSE SEZONSKO?

Raširite prste, stavite kosu između njih i povucite je od korena do vrhova pramenova. Uradite to po cijeloj glavi i stavite sve dlake koje su otpale na bijeli papir. Ako imate manje od 10 dlaka, sve je u redu, i vaše opadanje je sasvim normalno. Ako imate 10-15 dlaka vjerovatno patite od sezonskog opadanje kose. Nemojte da se previše brinete, to će proći.

Ako imate više od 15 dlaka onda vaše opadanje može da se poveže s nečim što nije samo vezano za sezonsko opadanje kose.

ŠTA JOŠ DOVODI DO OPADANJA KOSE U JESEN?

U jesen kosa može da opada i zato što smo je preforsirali tokom ljeta. Sunce, so, hlor, pegle za kosu… sve to zahtijeva dosta njege da bi kosa ponovo bila zdrava i kvalitetna.

Za početak:

  1. masirajte glavu tokom pranja kose
  2. redovito koristite balzam za kosu
  3. stavljajte pakovanja sa uljima (maslinovo, kokosovo)
  4. ošišajte uništene pramenove
  5. probajte da se ne nervirate mnogo
  6. zdravo se hranite

ŽENE vs MUŠKARCI

Smatra se da su žene manje sklone opadanju kose nego muškarci. To je tačno kad je riječ o ćelavosti, no medicinske statistike pokazuju da čak dvije trećine žena barem jednom u životu iskusi neugodnu „epizodu“ pojačanog gubitka kose

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti