Lekcija koju ćete savladati za čas: Pravilno sušite i fenirajte kosu

Piše: Redakcija

Young woman in a hair salon

Ukoliko niste od onih koji odlaze u frizersko-kozmetičke salone na feniranje, vjerovatno se trudite da vaša kosa nakon pranja izgleda savršeno. No, to je često nemoguće. Sušenje i feniranje nekada je prava noćna mora, naročito tokom ljetnog perioda. Da li ste se ikada tokom ovog malog beauty rituala zapitale da li to pravilno radite? Mnoge žene kosu feniraju na pogrešan način, pa uz sav trud, kosa nakon feniranja gubi oblik, elektriše se, deformiše, a nakon nekog vremena i puca.

GREŠKA 1: Pogrešan izbor fena

Ako želite prave rezultate, morate imati pravu opremu, odnosno u slučaju feniranja, pravi fen. Fen jačeg motora posjeduje i veću snagu, što znači da ćete brže isfenirati kosu i što je još važnije, uspjet ćete ukrotiti i jako gustu, suhu i neposlušnu kosu. Uz to nećete morati da koristite jake temperature, što će smanjiti vrijeme za oblikovanje kose, bez izlaganja visokim temperaturama. Za tanju kosu koja se brzo suši, mogućnost podešavanja temperature je ključna. Niže temperature će je manje oštetiti, a s druge strane ako imate gustu, jaku kosu neophodan vam je fen koji ima mogućnost emitiranja većih temperatura.

Ako ste se pitali čemu služi hladan vazduh na fenu, ova funkcija je bitna za finalno oblikovanje frizure i jačanje sjaja. Ukoliko ste koristile veliku okruglu četku za feniranje kose u namjeri da dođete do većeg volumena, nakon sušenja, pritisnite dugme za hladan vazduh da ,,fiksirate” dobijeni oblik i zadržite volumen. Ako ostavite da se kosa hladi sama od sebe, od težine će pasti.

GREŠKA #2: Pogrešan izbor temperature

Ako imate tanku kosu, nema potrebe da koristite najjaču temperaturu. Daleko je bitnije da je vazduh koji fen ispušta jak, nego da je temperatura visoka. Ako ipak imate jako gustu i neposlušnu kosu, najjača temperatura uz najjači vazduh je pravi izbor, jer s niskom temperaturom, a pogotovo s niskim stepenom jačine nećete postići ništa. Ako želite kosu da fenirate na lokne, slabija jačina puštanja zraka je dobar izbor da prosušite kosu prije nego što se bacite na posao pravljenja lokni.

GREŠKA #3: Pogrešan tip četke

Različit tip frizure zahtijeva različit oblik i veličinu četke. Ako želite da ispravite kosu sigurno nećete koristiti četku kojom se prave lokne. Metalne četke mogu biti dobar saveznik, jer će ih toplota fena zagrijati, pa ćete brže dobiti željeni efekat. Ako želite postići volumen i podići kosu iz korijena koristite što šire okrugle četke, a ako želite lokne, u tu svrhu koristite uske okrugle četke i posebnu tehniku feniranja.

GREŠKA #4: Pogrešan položaj fena

Greška je ako fen usmjerite direktno prema glavi. Vreo vazduh tako ide direktno u kožu glave i isušuje je, a uz to nećete uspjeti ni frizuru da oblikujete kako ste željele. Fen treba da usmjerite prema rastu dlake pod oštrim uglom u odnosu na pramen, gotovo da stoje paralelno, ako želite da kosu ispravite. Ovako će topao vazduh iz fena ,,gurati” kosu i utjecati na njeno ispravljanje, a pritom nećete štetiti skalpu. Ukoliko pravite lokne, fen treba da položite pod pravim uglom u odnosu na četku oko koje ste omotale kosu. Također, ne treba ni da previše približite fen kosi, naročito ako je u pitanju neki nekvalitetan, jer ćete je tako isušiti i spržiti. Četku držite vertikalno, a fen horizontalno ili obrnuto ako oblikujete šiške.

GREŠKA #5: Ne koristite nastavke na fenu

Nastavci za usmjeravanje vazduha na fenu ne postoje bez razloga. Umjesto da vazduh zahvata širi dio kose i usmjerava je na nekoliko strana, potrebno je stavite uski nastavak koji će ga usmjeriti na uži dio i tako daleko bolje utjecati na oblikovanje kose. Što uži nastavak za usmjeravanje vazduha, to je efikasnije feniranje. Ukoliko imate kovrdžavu kosu koristite difuzer za najbolji efekat sušenja.

GREŠKA #6: Ne odvajate kosu na dijelove

Ukoliko želite temeljno i efikasno isfeniranu kosu, morate da je odvajate na dijelove i manje pramenove. Broj odvojenih dijelova zavisi od gustine kose. Feniranje počinjete od donjih slojeva, tako što gornje podižete i skupljate u šnalu da vam ne smetaju. Dijelu kose na potiljku treba da posvetite posebnu pažnju ukoliko želite zavidan volumen. Ukoliko ste kosu samo prebacile preko glave i usmjerile fen da nasumično suši kosu, od ovoga imate dvostruko negativne posljedice; kosa se petlja, te ćete dobiti samo kratkotrajni volumen, koji će već nakon 15 minuta spasti.

GREŠKA #7: Ne koristite zaštitu od toplote

Zaštita kose od toplote je neophodna čak i ako samo hoćete na brzinu da prosušite kosu. A kada je u pitanju ovaj proizvod, treba da znate da postoji više vrsta. Čak i balzami i šamponi predstavljaju neku vrstu zaštite od toplote, ali jako nisku. Leave-in sprejevi, emulzije i pjene s funkcijom zaštite od toplote obično sadrže brojne hranjive sastojke, vitamine i proteine. Ovi proizvodi oblažu dlaku smanjujući štetno djejstvo toplote i zadržavajući vlagu unutar dlake sprječavajući njeno isušivanje. Izbjegavajte proizvode na bazi ulja ili silikona jer će tako vašu kosu učiniti teškom.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti