Uredite dom u tropskom stilu

Piše: Redakcija

Privlačni tropi i vlažno tropsko područje od naših kontinentalnih krajeva su poprilično udaljeni i teško dostupni, ali za vruće tropsko raspoloženje ne trebaju vam skupi aranžmani, već tek nešto mašte i volje. Ne treba vam ni kućica na Filipinima, pješčane plaže, niti pogled na more. Uz pravi maštoviti izbor namještaja i detalja možete u tropskom stilu urediti stan ili kuću, te tako dočarati uvijek toplu i smirujuću atmosferu dalekih tropa.

Stil urbane džungle, ali ne onaj iz sedamdesetih godina prošlog vijeka, danas je okosnica tropskog stila. Ovaj stil se javlja četrdesetih godina prošlog vijeka kada je Amerika “izgubila glavu” za svim što je imalo veze s Havajima.

Elementi poput prevelikog lišća, jarkih boja i životinjskog printa mogu biti odlična metoda tranzicije doma iz jednog doba godine u drugi. Jedna od glavnih odlika tropskog stila je krupno i bogato zeleno lišće, pa je tako jedan od najbržih načina da unesete trope u dom kupovina drveta banane ili palme. Zanimljivi oblici njihovih listova stvaraju dramatični efekt u domu, a motiv listova može biti odlično iskorišten i na tapetama ili u sklopu slika na zidovima.

Kod mnogih prostorija uređenih u tropskom stilu iskorištene su bijela i bež boja koje odlično izgledaju u kombinaciji s već spomenutim biljkama. Još jedan dobar tropski motiv su i svijetli i pastelni tonovi na tropskim pticama i flamingosima koji se mogu iskoristiti kao zanimljiv dekorativni detalj.

Sve što treba imati u domu treba biti iz prirode i to je jedini zakon ovog stila. Vulkansko i drugo kamenje mogu poslužiti kao zidna obloga, u kombinaciji s drvetom. Podovi su uvijek drveni i sjajni. Tkanine za tepihe, pokrivače, zavjese treba da budu prirodne, prozračne, lagane. Poželjno je da su s etno uzorcima, šarene ili različitih tekstura. Ne smije nedostajati predmeta od drveta.

Upotrijebite materijale kao što su prozirni papir, grančice, školjke, tkanina u bojama sunca. Što se tiče dekoracije, koristite predmete u obliku tropskih ptica, palmi ili čak stavite veliku biljku porijeklom iz džungle, koja će osnažiti tropski izgled prostorije. Ni slučajno ne zaboravite dodati ventilator jer ćete tako upotpuniti izgled vaše “tropske” sobe. Danas postoji veliki izbor ventilatora koji se montiraju na plafon, a moguće je naći i one koji izgledaju kao da su napravljeni od ratana ili od pruća.

Savjet plus

Neki od tropskih dodataka koje možete birati su motivi cvijeća poput orhideja i hibiskusa na svijetlo obojenim zavjesama ili presvlakama na namještaju. Dodatni elementi mogu biti tropske ptice ili životinje poput majmuna i tigrova

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti