Interijer

Teraco tehnika za uređenje doma

Nekada je ova tehnika korištena samo za podove, no danas se upotrebljava i za zidove, stolice, police, pa čak i svjetiljke.

Teraco je drevna tehnika, koja je zbog izdržljivosti materijala korištena za izradu podova. Ova tehnika vijekovima se razvijala na prostoru današnje Italije, pa su je zvali još „ljepotica koju svi gaze“.

U provincijama uz Jadransko more najčešće su korišteni mermeri bijelih, crnih, crvenih, ali i zelenih i plavih tonova. Razvojem ove tehnike teraco postaje svakodnevni i nezaobilazni materijal u obradi podnih površina na našim prostorima, i ne samo to, ona se danas upotrebljava i za zidove, police, stolice i mnoge druge objekte, a njene motive možete naći na olovkama, sveskama, te ukrasnim lampama. Ova tehnika, koja nastaje slaganjem komadića mramora ili kamena u mozaične ornamente uz pomoć nekog vezivnog sredstva, svoj umjetnički vrhunac dostiže u Veneciji 1586. godine. Prvobitno su se miješali kameni agregat, vapno i kozije mlijeko. U vlažnom i žitkom stanju je ugrađivan na očišćenu podlogu, a potom bi nakon sušenja bio ručno brušen i zaglađivan u ravnu i kontinuiranu podnu površinu. Sada teraco tehnika korisiti zrna kamenog agregata metamorfnih ili sedimentalnih stijena, raznih veličina i boja koje su zbog svoje mekoće pogodni za brušenje.

Zbog svoje iznimne ljepote teraco podovi krase neke od najljepših svjetskih palača, hotela, banaka, državnih institucija i kulturnih ustanova.