Saudijci kupili kuću u kojoj je živjela Jackie Kennedy za nevjerovatnu cijenu

Piše: Redakcija

Suosnivač najveće svjetske medijske kompanije AOL Steve Case saudijskoj je vladi za 43 miliona dolara prodao kuću u kojoj je tinejdžerske godine provela jedna od najpopularnijih američkih prvih dama, Jacqueline Bouvier Kennedy, piše Daily Mail.

Case je prodao kuću smještenu u Merrywoodu u Sjevernoj Virginiji u koju se Jacqueline doselila kao dvanaestogodišnjakinja nakon što se njena majka preudala za nasljednika Standard Oila Hugha D. Auchinclossa mlađeg.

Case i njegova supruga Jean kuću na Chain Bridge Roadu, izgrađenu 1919. u georgijanskom tilu kupili su 2005. godine za 24,5 miliona dolara.

Riječ je o najskupljoj prodaji kuće u historiji Washingtona D.C.

Prema riječima glasnogovornice saudijske vlade, oni je planiraju koristiti kao rezidenciju za članove visokih saudijskih izaslanstva koji će dolaziti u posjet Sjedinjenim Državama.

– Saudijska vlada svjesna je historijske vrijednosti kuće u Merrywoodu te osjeća veliko poštovanje prema tome mjestu značajnom za američku historiju –  stoji u saopćenju.

– Uživali smo živjeti u Merryowoodu posljednjih 13 godina i nadamo se da će novi vlasnik znati cijeniti ovaj dom u istoj mjeri u kojoj smo ga cijenili mi –  objavio je u saopćenju bračni par Case.

Kuću površine 2150 kvardatnih metara čini 9 spavaćih soba, 13 kupaonica, unutrašnji i vanjski bazen, tenisko igralište i gimnastička dvorana. Od Washingtona je udaljena oko 13 kilometara i smještena je uz samu rijeku Potomac. U sklopu imanja nalazi se i kuća za poslugu te garaža za četiri automobila.

Jackie je rođena 28. jula 1929. godine u New Yorku u imućnoj porodici francuskih korijena. Otac John Vernou Bouvier, po pričama nekih bio je uspješan burzovni mešetar. Drugi tvrde da je bio nasilni alkoholičar koji je porodicu financijski uništio lošim investicijama, zbog čega ga je Jackiena majka napustila kad je buduća prva dama imala 11 godina.

Jackie je u kući u Merrywoodu provela dvije vrlo lijepe godine do odlaska u srednju školu u Connecticutu.

– Oduvijek sam voljela Merrywood, ondje je bilo tako mirno… rijeka i prelijepi brežuljci – zapisala je Jackie 1944, piše Hina.

The swimming pool at the childhood home of Jacqueline Kennedy Onassis in McLean, Virginia.

The living room.

The kitchen from the childhood home of Jacqueline Kennedy Onassis childhood in McLean, Virginia.

The sitting room in the childhood home of Jacqueline Kennedy Onassis in McLean, Virginia.

The master bedroom from the childhood home of Jacqueline Kennedy Onassis childhood home McLean, Virginia.

Foto: cnbc.com

Pročitajte još