Stvari koje morate uzeti u obzir prilikom kupovine kauča

Piše: Redakcija

Kupovina kauča ne razlikuje se mnogo od potrage za budućom kućom, automobilom ili bilo kojom drugom stvari u životu: na raspolaganju vam je bezbroj opcija i morate biti oprezni prije nego što napravite odluku. Prije odlaska u prodavnicu možda imate na umu tačnu viziju onog što želite i već ste isplanirali šta vam treba ali ti planovi često znaju pasti u vodu onog trenutka kada vidite bezbroj boja, tkanina i oblika koji vam se čine primamljivo. Uradili smo zadaću za vas i u nastavku donosimo devet stvari o kojima trebate razmisliti prije konačne kupovine kauča.

Razmislite o veličini

Kada je namještaj u pitanju veličina itekako igra veliku ulogu. Bez obzira na to da li je vaša dnevna soba malena ili ne, bit će potrebno da prosudite koliki dio sobe želite izdvojiti za kauč. Manje dnevne sobe znače i manji kauč i tu ima više smisla da kupite kauč atraktivnog uzorka oko kojeg ćete graditi ostatak dekora, a u obzir uzmite i da kauč bude praktičan i izdržljiv.

Odlučite se za poziciju

Da li dnevnu sobu uglavnom koristite za odmaranje i gledanje filmova? To znači da kauč treba biti okrenut prema televizoru. Često imate goste? Kreirajte polukrug (ili puni krug) oko centralnog stola.

Da li vaša cijela porodica dnevnu sobu koristi za relaksaciju? Onda kauč okružite sa stolicama i udobnim jastučićima kako biste kreirali udobnu zajedničku zonu.

Odredite najbolji oblik

Položaj i oblik sofe idu ruku pod ruku. Dok jednostavn L oblik može odlično poslužiti za razdvajanje prostora otvorenog plana (poput dnevne sobe i kuhinje), a kružni oblik je idealan za manje prostore gdje će se povremeno opuštati ili provoditi zajedničko vrijeme grupa ljudi.

Testirajte potencijalni kauč

Kako ćete najbolje znati da je kauč udoban i praktičan ako ga prethodno ne isprobate? Prosječni kauč ima dubinu od najmanje 60 cm što znači da ima dosta prostora za manevrisanje ako imate duge noge. Zapamtite da dubina sjedišta varira što znači da trebate isprobati različite stilova kauča kako biste procjenili da li vam naslonjač odgovara.

Investirajte u dobro postolje za kauč

Kvalitetno i izdržljivo postolje definitivno je važan faktor koji trebate uzeti u obzir prilikom kupovine kauča. Obratite na pažnju na garanciju koju ćete dobiti uz kauč i na materijal od kojeg je okvir napravljen. Najkvalitetnija opcija je puno drvo.

Provjerite jastuke

Ono što se nalazi u sklopu vašeg kauča izuzetno je važno. Iako su perjani jastuci najudobniji oni zahtijevaju mnogo više brige od onih koji su ispunjeni s pjenom i vlaknima mogu se s vremenom prilično izravnati i izgubiti prvobitni oblik.

Materijal

Vrsta materijala od kojeg je kauč napravljen treba definitivno biti visoko na vašoj listi prioriteta. Prirodni materijali mogu izblijediti na jakoj svjetlosti tako da je bolje da odaberete sintetičku tkaninu za kauč koji će se nalaziti u blizini prozora. Imate djecu ili kućne ljubimce u domu? Izbjegavajte brušenu kožu i odaberite neku tkaninu koja se može čistiti vrlo jednostavno. Koža je materijal koji će uvijek biti u modi (posebno tamnije nijanse) i prilično je jednostavna za čišćenje.

Koji stil najbolje odgovara vašem domu?

Sigurno ne želite da kauč odudara od ostatka dnevne sobe. Ako je vaš dom moderan i pun svedenih površina odaberite kauč jednostavnih i čistih linija, a ako živite u prostoru koji je uređen u eklektičnom stilu možete se odlučiti za vintage sofu koja će se sigurno odlično uklopiti.

Odabir boje

Tapaciranje namještaja nije više tako skupo kao ranije tako da se ne morate pretjerano bojati odluke u vezi materijala koji kasnije lako možete zamijeniti ukoliko se predomislite. Slobodno odaberite neki jedinstven print (ukoliko se to uklapa u generalnu estetiku doma), a ako baš i ne želite riskirati odlučite se za jednobojan i jednostavan kauč koji ćete zatim kombinovati odlično sa šarenim otomanom.

Pročitajte još