4 greške koje najčešće pravimo pri uređenju malih domova

Piše: Redakcija

Kreiranje zanimljivog neutralnog dizajna s čistim i jasnim linijama nije nimalo jednostavan poduhvat u malim prostorima. Neki dizajneri uređenje manjih prostora smatraju mnogo većim izazovom nego što je to slučaj s velikim domovima. Oni smatraju da je uređenje manjih stanova i kuća mnogo zabavnije zato što se možete više pažnje posvetiti svakom detalju i njegovom uklapanju s ostatkom dekora. Iako je prostor ograničen uz pravilno planiranje možete postići sve ono o čemu ste maštali. Postoje četiri stvari koje ipak nikada ne biste trebali raditi prilikom uređenja ovakvih prostora na koje upozoravaju profesionalci.

Igrate na sigurno

Prije nego što počnete kukati o tome koliko malo životnog prostora imate za dekoraciju obrnite perspektivu i pogledajte na zadatak ispred sebe kao na uzbudljiv novi izazov. Dizajneri se slažu s činjenicom da manji prostori zahtijevaju više kreativnosti, ali to istovremeno znači i da nikada ne smijete ugroziti svoj prostor i želje.  Iako je prostor malen to ne znači da se ne trebate poigrati s dizajnom. Odlučite se za neki dramatični detalj kao što je dašak boje ili dekorativni predmet u nekom neobičnom obliku. Investirajte u multifunkcionalne komade namještaja koji su mobilni tako da ih možete lako premještati iz prostorije u prostoriju.

Pravite kompromise u vezi sopstvenog stila

Dovoljno je da pogledate koliko su lijepo uređeni uistinu minijaturni stanovi u metropolama poput New York-a da shvatite šta se sve može napraviti s ograničenim životnim prostorom ukoliko imate želje i hrabrosti. Dizajneri savjetuju da nikada ne treba žrtvovati sopstveni stil i kvalitetu zbog veličine prostora. Postoje pametna rješenja za sve veličine domova, a svoj stil na jednostavan i ne pretjerano skup način možete iskazati kroz razne jedinstvene i unikatne komade namještaja i aksesoare.

Izbjegavate neutralne elemente u dekoraciji

Kako biste postigli kohezivan i skladno uređen prostor ne trebate izbjegavati neutralnu paletu boja. Sve od klasične bijele do dramatičnih nijansi sive ili čak boje čokolade na zidovima ili namještaju mogu kreirati nevjerovatno zanimljiv efekt u malim domovima. Dodajte zanimljive aksesoare poput jastuka s etno šarama ili fotografija na zidovima kako biste upotpunili dekoraciju.

Ne uzimate u obzir tri najvažnije kvalitete svakog prostora

Iako ne planirate pretrpati ionako ograničen prostor morate biti spremni na činjenicu da će u vaš dom stalno dolaziti nove stvari i da će vrlo lako moći doći do stvaranja nereda, a vi nemate luksuz da to dozvolite u malom prostoru gdje je svaki centimetar dragocjen. Uvijek uzmite u obzir svaki komad namještaja i osigurajte da svaka prostorija u domu ima tri najvažnije kvalitete: da bude funkcionalna, udobna i odraz vašeg, sopstvenog stila. Na ovaj način ćete dizajnirati prostor za koji ćete stvarno biti ponosni da ga nazivate svojim domom i gdje ćete se uvijek osjećati lijepo i sretno.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti