Osam super korisnih savjeta koji uključuju ocat

Piše: Redakcija

Prirodno sredstvo za čišćenje nalazi se u svakom domu, a ovo je osam fantastičnih načina na koji ga možete koristiti.

Čišćenje mašine za veš

Ocat ima kvalitetu odmašćivanja, pa se nemojte libiti uliti tri velike kašike u odjeljak namijenjen za omekšivač u vašoj mašini. Tako ćete spriječiti ostatke deterdženta da se lijepe na cijevi stroja. Ocat je također vrlo učinkovit kada se radi o neugodnim mirisima, tako da slobodno možete staviti nekoliko kašika octa direktno na prljavi veš u bubnju perilice, posebno ako se radi o znojnoj odjeći.

 

Uklanjanje naljepnica

Od onih tvrdoglavih koje ostaju na novim tanjurima i čašama pa sve do nestašluka vaše djece koja su se odlučila poigrati s naljepnicama po frižideru, rerni i vratima, ovi ljepljivi papiri znaju biti prava muka. Nema panike, uzmite ubrus ili spužvicu, natopite octom te lagano tapkajte po naljepnici dok se sama ne počne odljepljivati s površine. Bez ljepljivih tragova i bez ogrebotina, a jednako dobro funkcionira na plastici, staklu i, vjerovali ili ne, naočalama.

 

Uklanjanje tvrdokornog kamenca

Ocat je pravi pobjednik kada je riječ o uklanjanju kamenca. Najjednostavniji i najefikasniji način jest da namočite ubruse u ocat i zatim ih direktno postavite na kritične pozicije. Natopljeni ručnici neka odstoje minimalno sat vremena, a sve što trebate nakon toga je isprati mlakom vodom i uživati u besprijekorno čistoj kuhinji i kupaoni.

 

Čišćenje glave tuša

Vaš tuš će biti posve čist i bez mrlja i kamenca nakon što ga očistite pomoću octa. Za metalnu glavu tuša pomiješajte 250 ml bijelog octa i 1 litru vode i pustite da prokuha te zatim stavite glavu tuša u smjesu na 15 minuta. Plastične glave tuša stavite u kombinaciju od 500 ml octa i 500 ml tople vode i ostavite da se namače bar sat vremena.

 

Čišćenje odjeće za bebe

Ocat ne djeluje samo protiv neugodnih mirisa poput znoja, već i protiv urina. Stoga slobodno dodajte nekoliko kašika octa umjesto omekšivača dok perete odjeću vaše bebe, a ocat je jednako efikasan i kada su u pitanju nezgode kućnih ljubimaca na tepihu ili kauču.

 

Savršeno mekani vuna i pamuk

Vuna i pamuk će postati dodatno mekani i mucasti ako koristite ocat umjesto omekšivača.

 

Pranje prozora

Pokušajte očistiti prozore tako da pomiješate pola octa i pola vode u bočicu za prskanje. Kombinacijom posprejajte prozore, a osim što će biti blistavo čisti, neće se lako  zapariti (posebno dobro za kuhinje i kupaone). Ovaj trik također savršeno funkcionira u zimskim danima na prozorima automobila i spriječava zamrzavanje.

 

Čišćenje kuhala vode ili čajnika

Da biste oslobodili svoje omiljeno kuhalo od kamenca, nasipajte do pola ocat, a drugu polovicu vodom. Kuhajte nekoliko minuta, a zatim temeljito isperite više puta i prokuhajte samo čistu vodu kako bi uživali u kuhalu koje će izgledati kao da ste ga upravo kupili!

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti