Hodnik koji osvaja na prvi pogled

Piše: Redakcija

 

Često željno iščekujemo trenutak kada ćemo zakoračiti u svoj dom, riješiti se kesa, torbe, jakne, cipela i sakoa, presvući se u trenerku i odahnuti od obaveza i aktivnosti. Kako biste osjetili radost već pri samom ulasku u dom, donosimo vam nekoliko ideja kako da hodnik pretvorite u zonu dobrog stila

 

Kao i u socijalnim kontaktima, odnosno upoznavanju druge osobe tako i pri ulasku u nečiji stan prvi utisak je najbitniji i govori mnogo o njegovom vlasniku. Upravo taj prvi utisak može učiniti da cijeli stan mjerimo po predsoblju. To je posve uredu ako je taj prostor dobro osmišljen, no šta ako je to samo mjesto za odlaganje jakni, kaputa, obuće i ključeva? Predsoblja i hodnici su mjesta kojima prilikom adaptacije i uređenja pridajemo vjerovatno najmanje pažnje.

Vrhuncem uređenja smatramo vješanje slike ili fotografije na zid. Dodatni problem jest što su ti prostori uvijek pomalo klaustrofobični zbog svoje skučenosti i nedostatka prozora. I u ovim dijelovima doma do izražaja može itekako doći vaša kreativnost. Već farbanjem zidova ili stare komode, lampom, ukrasnom kutijom na ormaru ili novim tepihom možemo mnogo toga postići.Ako imate prostora slobodno se igrajte bojama, ne zaboravite i na cvijeće – unijet će svježinu i toplinu u prostor. Čim učinite i jedan mali pomak, vidjet ćete kako hodnik može jako lijepo izgledati.

Tapete mogu biti sjajan dio dekora u hodniku, a toliko vam je različitih boja i dezena na raspolaganju. Bilo da ste u potrazi za nešto svjetlijim tonovima ili modernim šemama, bilo da vam treba jarka ili mirna i elegantna nadopuna dizajna ili uživate u retro tapetama, mogućnost izbora je beskrajna.

Kada se odlučite za tapete, imajte na umu veličinu hodnika. Za manje prostore bolji su bijeli ili krem tonovi kako biste poboljšali svjetlo  i učinili hodnik veći, dok tamnije nijanse mogu da budu tek kao prilog.

Savjet plus

Uzorak tapeta također je važan, jer dominiraju ovim prostorom. Ako imate tu sreću da vam je hodnik veći, onda vam je i izbor olakšan.Svijetle boje zidova, lampe i ogledala učinit će skučeni hodnik većim nego što jest.

Azra savjetuje:  Pravilno lijepite tapete

Tapete ne može postavljati jedna osoba, jer je vrlo važno za opći izgled da budu nalijepljene tačno uz krajeve i da ti krajevi budu nevidljivi.

Prije nego što pripremite gotovo kupljeno ljepilo za tapete, same tapete morate skrojiti. Pazite da su vam najljepši i najbolji komadi rezervirani za najveće zidove i za one koji su najviše izloženi pogledima. Manje pazite na mjestima koje skriva namještaj.

Ako ste već prije na zidovima imali tapete, skinite ih sad uz pomoć špahtla, ali zidove prije toga navlažite. Ako su zidovi oštećeni, puni pukotina i krajeva, prvo zatvorite pukotine namazima gipsa i izravnajte neravnine.

Alat za lijepljenje tapeta: špahtla,  strugač, velike makaze, tapetarska četka, veliki kist za nanošenje ljepila, podloga na kojoj ćete krojiti i premazivati tapete.

Ljepilo se nanosi na već skrojene tapete, i to u što tanjem sloju četkom. Tapete se zavijaju na podlozi i u takvom položaju stavljaju na zid. Gornji se dio odmata, naljepljuje na zid i postepeno otvara donji dio tapeta. Udarajte zatim lagano po površini nalijepljene tapete tapetarskom četkom da biste istisnuli višak zraka.

Vlažna mjesta na zidovima treba prije stavljanja tapeta izolirati metalnom folijom ili nekim drugim sredstvom za izolaciju.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti