Savjeti za uređenje doma u etno stilu

Piše: Redakcija

Etno stil popularniji je nego ikada ranije. Možemo vidjeti njegove primjerke u časopisima posvećenima uređenju interijera ili u vidu inspiracije za modne komade koje nose modeli na modnim pistama. Tradicionalni elementi prilagođavaju se trenutnim trendovima i pri tome je važno da se tradicionalne etno dekoracije kombinuju s njima na takav način da stvore uspješnu i efektnu fuziju stilova koja će izgledati lijepo, praktično i udobno. Predstavljamo vam neke od načina na koje etno stil možete uvesti u dekoraciji svog doma za balansiran i zanimljiv efekt.

Odlučite se za odgovarajući etno stil

Prije nego što odaberete etno stil u kojem želite urediti dom morate biti apsolutno sigurni da se osjećate udobno u takvom okruženju. Bilo bi dobro da provedete neko vrijeme u nekom prostoru koji je dekorisan u duhu etno stila zemlje koja vas najviše privlači kako biste bili apsolutno sigurni da je to pravi odabir za vas. Smatrajte to vrstom generalne probe prije finalnog projekta uređenja.

Kvalitetno miješanje stilova

Jednostavno je kreirati dobro koordiniran prostor ako se držite samo jednog stila, ali kada dođe do miješanja stilova stvari se malo kompliciraju. Ako želite uspješno kreirati prostor koji je inspiriran etno stilom morate odbaciti tradicionalni način razmišljanja i uzeti u obzir da je sasvim normalno spajati stvari koje se čine nespojive kao što je npr. miješanje afričkog printa s indijskim šarenim teksturama ili spajanja nekog od ovih stilova s boemskim elementima. Ostavite po strani ideju o ‘savršenim’ kombinacijama i odlučite se za eksperiment.

Izbjegnite neuredan izgled

Sobe uređene u etno stilu mogu izgledati zatrpano ukoliko u njima integrirate previše elemenata, a kako biste to izbjegli odlučite se za najviše 2-3 stila i njih se i pridržavajte. Ako se odlučite za tri stila jedan neka bude glavna zvijezda, a drugi njegovi sporedni igrači. Neka jedan od važnijih komada namještaja (npr. krevet, kauč ili trpezarijski sto) budu u afričkom, indijskom ili markonaskom stilu i predstavljaju fokalnu tačku, a ostali elementi trebaju omogućavati da se taj komad posebno istakne.

Sve je u detaljima

Dekoracije u etno duhu često se koriste kako bi se nekom domu dao dašak unikatnosti i zanimljivosti. Ljubitelji ovog stila često su avanturisti koji vole putovanja i s njih rado donose razne unikatne dekorativne detalje s kojima kasnije uređuju dom. Na ovaj način imaju priliku da čuvaju uspomene s putovanja, a dom odiše željenom egzotikom za kojom su često nostalgični. Neki od najčešćih dekorativnih detalja su ćilimi, posude, stočići, prostirke, tapiserije i grnčarija.

Pročitajte još