Pet vodećih trendova u uređenju bašte

Piše: Redakcija

Proljetna sezona je u punom jeku što znači da provodimo što je više moguće vremena vani. Ako imate svoju baštu ma koliko ona malena bila možete se smatrate sretnikom, budući da je to vaše malo parče prirode koje možete urediti baš onako kako ste vi zamislili. Ukoliko baštu želite učiniti efikasnijom i ljepšom razmislite o tome da primjenite neke od narednih vodećih trendova u uređenju bašte za ovu godinu.

Male bašte kao glavni trend u 2018. godini

Bilo da se radi o malom travnatom prostoru ispred kuće ili većem otvorenom prostoru u pozadini vašeg doma ideja vodilja prlikom uređenja je ista: kreiranje komfornog i intimnog prostora u koji ćete se uvijek vraćati kada se budete željeli malo relaksirati. Ako se radi i o najmanjoj mogućoj bašti možete ju učiniti nevjerovatno šarmantnom i zanimljivom, a da se pri tome ne morate odreći prostora za sjedenje, male fontane s vodom i mnoštva zelenila u vidu biljaka u saksijama. Ako na raspolaganju imate veliki otvoreni prostor možda je ove godine pravi trenutak da ga razdvojite na više manjih prostora od kojih jedan može biti za sjedenje, drugi za sportske aktivnosti itd.

Trend vertikalnih bašti

Kreiranje vertikalne bašte od raznih biljaka odličan je način da uljepšate inače goli i dosadni zid u bašti. Evo nekoliko ideja koje možete iskoristiti za kreiranje vertikalne bašte:

Ekološko uređenje bašte

Uređenje bašte koje zahtijeva minimalnu dozu vode sve je popularnije širom svijeta. Ekološke bašte zahtijevaju manje brige i zalijevanja, a izgledaju prekrasno. Baziraju se na principu upotrebe geometrije i principa arhitekture kako bi se stvorio upečatljiv efekt, a neki od elemenata koji se najčešće mogu vidjeti u ovim baštama su manje ili veće kamenje u zavisnosti od veličine bašte i otporne biljke kojima ne treba mnogo vode za preživljavanje poput raznih vrsta trave i sukulenata.

Element s vodom

Vodeće arhitekte i dekorateri u svoje kreacije obavezno uključuju neki dekorativni element koji uključuje vodu. Voda je idealna za stvaranje relaksirajuće atmosfere za koju su prvenstveno zaslužni zvukovi koje tekuća voda proizvodi tako da je za mnoge idealna i pristupačna opcija instalacija minijaturne električne fontane.

Jestive bašte

Posljednji popularni trend sa ove liste su jestive bašte koje se takođe zasnivaju na principima ekološkog trenda uređenja vanjskog prostora. Bez obzira na to koja je veličina prostora koji vam je na raspolaganju sigurno možete izdvojiti jedan kutak u kojem čete zasaditi neko voće ili povrće, a tu je uvijek i varijanta sa saksijama za uzgoj.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti