4 greške koje skoro svi prave prilikom uređenja dnevne sobe

Piše: Redakcija

Kada uđete u pažljivo dekoriranu dnevnu sobu odmah ćete znati koliko se vodilo računa čak i o najmanjem detalju: tu su savršene proporcije koje prostoru daju određenu grandioznost, udobna sjedišta koja prosto pozivaju na relaksaciju i dekorativni detalji koji upotpunjuju svaki ćošak. Takva dnevna soba je poput prekrasno režiranog filma zato što je istovremeno impresivna i interesantna, ali i poznata na neki način tako da nam pruža osjećaj sigurnosti. Koliko god mi sami pokušavali da kreiramo sličan dojam u svom domu to nam češće ne uspijeva nego što nam uspijeva. Jedan stilista, dizajner interijera i arhitekta dali su nam odgovor na pitanje gdje to najviše griješimo prilikom dekorisanja dnevne sobe.

Odabrali ste krivu sofu

Dekorateri stalno slušaju priče klijenata koji tvrde kako nisu zadovoljni sa sofom koju su kupili zato što na kraju nije bila dovoljno udobna ili je bila premalena (prevelika) za prostoriju. Kod sofe je ključna udobnost, a prilikom kupovine biste posebno trebali obratiti pažnju na visinu sjedišta (nisko sjedište će kasnije još više utonuti i svaki put ćete se morati mučiti kada budete ustajali) i trebali biste izbjegavati impulsivnu kupovinu. To može na kraju ispasti dobro s aksesoarima i stolićima ali u slučaju sofe to može biti skupa greška. Kako biste izbjegli odabir krive sofe držite se nečeg jednostavnog i obratite pažnju na kvalitet i iždržljivost presvlake.

Napravili ste pogrešan raspored namještaja u prostoriji

Iako možda nećete odoliti izazovu da jednostavno gurnete sofu do zida i prekoputa nje stavite stalak s televizorom kao što radi većina ljudi na taj način nećete ni blizu postići zanimljivi efekt koji ste ciljali. Trebate dobro razmisliti o prostoru za sjedenje i grupisati stolice i fotelje oko sofe na taj način da se stvorite atmosfera zajedništva i komfora.

,

Krivo ste okačili umjetnine na zidovima

Umjetnine koje su okačene na krivi način na zidovima prosto paraju oči i stvaraju loš dojam o prostoriji. Iako se neki slažu da se umjetnine mogu kačiti na nivou očiju stilista naglašava da se to ne može primijeniti u svakom slučaju. Ako vam je plafon izuzetno nizak, a vi ste visoki logično je da slike ne trebate okačiti na taj način već ih trebate postaviti negdje u trećoj četvrtini ako posmatrate zid od poda na gore.

Soba je toliko sređena da se u njoj ne možete raskomotiti

Fatalna greška koju često pravimo zato što želimo da naša dnevna soba izgleda kao one iz časopisa i televizijskih emeisija. Dekorateri savjetuju da prilikom dekoracije uvijek razmišljate dugoročno i o tome kako ćete se osjećati s izborom određenih materijala i boja kako se kasnije ne biste pokajali.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti