KonMari metoda za perfektno urednu i čistu kuhinju

Piše: Redakcija

Prvo i osnovno pravilo je da se odmah riješite svih nepotrebnih stvari koje držite u kuhinji. Ovdje se ubrajaju posuđe, alati za kuhanje i sve ono što vam zapravo zatrpava jedan od najbitnijih prostora u domu. Samim time ste već napravili pola posla oko održavanja reda i čistoće, a mi vam savjetujemo i iduće trikove.

 

Držite što manje stvari na kuhinjskim površinama

Iako zvuči dosta teško ne držati svoj omiljeni blender, sokovnik, teglicu sa šećerom i ostale sitnice na radnoj plohi, oni vam istovremeno onemogućavaju održavanje istih tih ploha čistima. Stoga je najbolje sve te stvari staviti u kuhinjske ormariće kako bi imali što manje problema s prašinom koja se na tim aparatima nakuplja.

 

Obrišite štednjak, sudoper i radne plohe odmah nakon korištenja

Osnova čiste kuhinje je instantno uklanjanje svih masnoća i tekućina. Ako ih nema na štednjaku, u sudoper i na radnim plohama, održavanje je odmah puno lakše. Samo s mokrom spužvicom prebrišite mrlje i lokvice i nema više misterioznih mrlja za koje ne znate jesu li od ulja, octa ili kave.

 

Držite sapune i spužvice ispod sudopera

Nakon pranja suđa i posuđa, jednostavno istisnite višak (čiste) vode iz spužvice i držite je ispod sudopera sa sapunom i gumenim rukavicama. Odličan i jednostavan trik koji štedi vrijeme i spriječava nepotreban nered.

 

Operite i osušite posuđe odmah nakon korištenja

Ovo se posebno odnosi na ljude koji nemaju mašinu za suđe u svom domu. Svi smo u jednom trenutku doživjeli to da nam je sudoper postao planina prljavog suđa, a to se može spriječiti tako da ga odmah – operete. Sušenje pomoću krpe nakon pranja je logičan nastavak jer ga odmah možete pospremiti u ormarić.

 

Držite barem 30% hladnjaka praznim

Nenadano ste nakon posla kupili svježe namirnice ili vam je ostalo hrane od današnjeg ručka? S čistim praznim prostorom u hladnjaku ne morate brinuti oko toga kuda ćete sve to pospremiti.

 

Odredite mjesto za svaku stvar

I to što dalje od rerne i štednjaka. Tokom kuhanja dolazi do prskanja hrane (što je sasvim normalno) i ne želite da vaši najdraži začini i blender budu puni masnih mrlja od hrane. Stoga radije odaberite konkretna mjesta na kojima ćete uvijek držati svoje alate za kuhanje, začine, dodatke za hranu i sve ostalo.

Pročitajte još