7 razloga zašto trebate odabrati život u potkrovlju

Piše: Redakcija

Izbor mjesta stanovanja je jedan od najvažnijih izbora koje donosimo u našim životima. Radi se o ozbiljnoj i dugotrajnoj investiciji, pa zato izboru najintimnijeg prostora treba pristupiti pažljivo.

Činjenica je da su potkrovlja jednako fascinantna po svojoj ljepoti koliko su i funkcionalna i ako postoji bilo kakva sumnja oko toga da li su pogodna za život, evo nekoliko činjenica koje će te sumnje otkloniti.

Dostupnost dnevne svjetlosti

Ne postoji osoba koja neće priznati da sobe s krovnim prozorima pružaju mnogo više dnevne svjetlosti, a svjetlost, pored stvaranja ugodnosti i estetskog zadovoljstva, pozitivno utiče i na fizičko i na mentalno zdravlje. Uostalom, naučno je dokazano je da izloženost prirodnom dnevnom svjetlu povećava produktivnost i smanjuje stres. Ovome izuzetno doprinosi i svjež vazduh, i ako imate dovoljno sreće,i sjajan pogled na okolinu.

Privatnost

Bez sumnje, ovo je jedna od velikih prednosti potkrovlja. Stanari potkrovlja znaju o čemu pričamo, jer oni kojima su golubovi jedine komšije koje žive iznad njih, znaju šta znače mir i tišina. Dovoljno je samo da zamislimo šolju mirisne jutarnje kafe, pored prozora s pogledom na nebo, i već nam je jasno da stanari potkrovlja svakodnevno imaju privilegiju uživanja u vrlo intimnim trenucima i u svom ličnom vremenu i prostoru.

Niski plafoni podstiču dobre ideje

Spušteni plafon će vas inspirirati da uredite prostorije na mnogo optimističniji i pametniji način, kao i da cijenite prostor i da ne opteretite interijer namještajem. Arhitektonske specifičnosti potkrovlja izvor su  neiscrpnih mogućnosti i mašte kada se radi o dekoraciji interijera. Raspolažući onime što imamo, sigurno ćemo dobiti nezaboravan ugodan ambijent u kome će provedeno vrijeme biti pravi užitak. A kada smo rasterećeni, puštamo ideje da nam naviru. Također, neke tvrdnje ukazuju da niski plafoni podstiču na kreativnost i razmišljanje, dok visoki više okreću misli ka spolja.

Potkrovlje je raj za ljubitelje knjiga

Ne možemo izostaviti jednu od glavnih prednosti potkrovlja, jer nema ničeg šarmantnijeg od vašeg ličnog kutka za čitanje, pored velikog prozora, ukrašenog samo mekim pokrivačem i jastucima. Ako uživate u čitanju, u šolji čaja ili vina, ne propustite ovo zadovoljstvo za čula i um. Sad zamislite sve ovo u jednom kišnom danu: dobovanje kapi kiše, topao čaj, dobra knjiga i vi.

Romantika

Praktični argumenti su veoma važni, ali izbor doma je u velikoj mjeri i emocionalna odluka. Za ljubitelje romantike i intime, potkrovlje je idealna opcija. Postoji mnogo mogućnosti da stvorite predivan, romantičan interijer u svakoj sobi. Uostalom, prvi preduslov za to već imate: svoj prostor na posljednjem spratu s prelijepim pogledom ili mogućnosti da izađete na krov. Ostale ćete, uz samo malo želje i mašte, stvoriti sami.

Spavanje pod vedrim nebom

Da, to je tačno. Ako niste avanturista ili niste iskusili čari kampovanja, potkrovlje je najbliža alternativa spavanju na otvorenom. Čak i u najhladnijim zimskim noćima možete uživati u noćnom nebu iz svog toplog kreveta. I, priznat ćete, osjećaj slobode, spokoja i zadovoljstva je neprocjenjiv.

Pristupačnije cijene

Nije u redu biti previše entuzijastičan jer ova tvrdnja zavisi od više faktora kao što su država, grad, dio grada u kome se potkrovlje nalazi. Ipak, istina je da su potkrovlja i dalje dostupna po pristupačnijim cijenama od standardnih stanova. Ako ovom faktoru dodamo sve ove prijatne trenutke koji su neizostavni u životu u potkrovlju – vrijednost koju potkrovlje ima, svim njegovim stanarima je praktično neprocjenjiva.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti