Funkcionalan prostor: Male kuhinje za veliki gušt

Piše: Redakcija

Manje kuhinje su bolje i učinkovitije za rad od velikih, a mi vam donosimo nekoliko trikova za maksimalno iskorištavanje prostora.

Osim dobrog dizajna koji vam estetski odgovara, najbitnije je da kuhinja bude funkcionalna i organizirana. U manjim prostorima se javlja problem organizacije zbog nedostatka mjesta, ali nemojte očajavati jer i za to imamo rješenje.

Jednostruki sudoper

iStock

Često su u kuhinjama u prvom planu dupli sudoperi koji, iako funkcionalni, zauzimaju previše prostora. Današnja ponuda u specijaliziranim trgovinama nudi brojne modele jednostrukih sudopera, od pravokutnih, kockastih do okruglih koje s lakoćom možete prilagoditi svom dizajnu kuhinje.

Iskoristite zidove

iStock

Imate prazan zid kojeg krase sat i kalendar? Iskoristite taj prostor i popunite ga policama od poda do stropa. Ako ne volite da vam stvari s polica svi vide, pomoću materijala poput platna izradite zavjese, a dodatnu notu otkačenosti unesite neobičnim uzorcima i kombinacijama boja. Funkcionalno i stylish!

Bez vrata

iStock

Uklanjanje kuhinjskih vrata je jednostavno i pomaže dobivanju efekta većeg prostora. Osim veće kuhinje, uklanjanje vrata će također olakšati kretanje za vrijeme kuhanja te unijeti veću dozu prirodnog svijetla.

Ohrabrite se s odabirom boja

iStock

Boja zidova, kuhinjskih aparata, radnih ploča, stolova i stolica mogu značajno utjecati na doživljaj veličine prostora. Pastelne i svijetle boje (posebno s kombinacijama bijele) reflektiraju svjetlost i vizualno povećavaju prostoriju. Intenzivne i jake boje s lakiranim finišom mogu izgledati jednako dobro, ali svakako izbjegavajte pretamne tonove crne i smeđe.

Poigrajte se s rasvjetom

iStock

Mala kuhinja zahtijeva kombinaciju funkcionalne i atmosferske rasvjete. Kako bi izbjegli previše fluorescentnog plavog svjetla kakvo daju štedne žarulje, instalirajte ih ispod nosećeg gornjeg ormarića kako bi dobili svjetlo na radnoj plohi, a iznad jedaćeg stola birajte sijalice sa zagasitijim žućkastim nijansama.

Foto: iStock

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti