4 načina da pripremite dom za proljetnu sezonu

Piše: Redakcija

Ovo doba godine, kada se budi priroda, predstavlja odličnu priliku da pripremite svoj dom za topliji period godine koji nam dolazi. Tokom zime zapostavljamo određene dijelove doma zato što ih ne koristimo tokom zimskog perioda, ali sada je kucnuo čas da se svi ti dijelovi interijera i eksterijera ponovo reaktiviraju. Ovo su neki od načina na koje se možete pripremiti za ovaj uzbudljiviji dio godine.

Započnite s eksterijerom

Eksterijer vašeg doma sigurno se istrošio od svih padavina i mraza tokom zimskog perioda. Napravite krug oko kuće i locirajte sve dijelove koje su možda oštećeni kao što su okna od vrata i prozora. Bilo bi dobro i da napravite inspekciju krova kako biste utvrdili da li na nekim mjestima nedostaju crijepovi i očistite oluk od zaostalog lišća i grančica kako ne bi nastalo začepljenje tokom narednog perioda.

Uređenje dvorišta

Iako još uvijek nije vrijeme da započnete sa sadnjom biljaka i zalijevanjem travnjaka pravi je trenutak da se pobrinete da vam je bašta uredna pred početak sezone. Pogledajte da li su baštenska crijeva ispravna, prilazni put očišćen i travnjak pokošen. Zamijenite sve baštenske alatke koje su zastarjele i beskorisne te očistite sve grančice, debla, te ostatke biljaka i grmlja pored prilaznog puta. Nakon što se snijeg u potpunosti otopi nastaje idealan period za realizaciju svih ideja vezanih za uređenje bašte i utvrđivanja najbolje sistema za održavanje svih vertikalnih i horizontalnih površina u bašti.

Provjerite sve kućne sisteme održavanja

Jesen i proljeće su idealni periodi za pregled funkcioniranja grijanja, ventilacije i klima uređaja. Prije nego što se izdešavaju sve velike promjene u temperaturi dobro je da saznate u kakvom su stanju svi vaši kućni sistemi održavanja. Ako imate zračne filtere u domu provjerite u kakvom su stanju i zamijenite one koji više ne funkcioniraju pravilno na vrijeme. Provjerite i u kakvom je stanju klima, te pozovite majstora da sredi potencijalni problem prije nego što nastupe prave vrućine.

Proljetno čišćenje

Do sada su vaši prozori zreli za čišćenje kako izvana tako i spolja. Bit ćete iznenađeni koliko će se transformisati izgled vašeg doma nakon što ih temeljno očistite. Očistite lustere, ventilatore i kamin koji ste koristili tokom zime. Ako imate kućni sigurnosni sistem provjerite da li sve funkcionira kako treba i da li je svaki alarm podešen na pravi način.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti