Probudite kreativca u sebi i ukrasite zid

Piše: Redakcija

Police s knjigama, fotografijama i raznim sitnicama klasičan su i praktičan način dekoriranja zidova. Danas postoji široki izbor polica raznih materijala, oblika, veličina i cijena, a neke možete izraditi i sami. Pričvrstite li skateboard na zid dječje sobe, dobit ćete vrlo efektnu i zanimljivu policu.Također možete bojama za zid ili akrilnim bojama na zidu naslikati stablo. Nakon sušenja, na grane stabla pričvrstite police te izložite svoje omiljene fotografije ili dekorativne predmete. Ukoliko ste ljubitelj putovanja, na zid naprimjer možete okačiti geografsku kartu, za to će vam biti dovoljna špaga, letvice, a možete isprintati karte, uokviriti ih i objesiti na zid. Vintage kavezi za ptice na zidu izgledaju zaista posebno. Jednostavno ih obojite i objesite na zid ili pak prerežite napola i uokvirite na zidu. Bit će još ljepše ako u njih stavite naprimjer fotografije. Ako vam ih je teško pronaći, rješenje je da ih sami naslikate na zidu ili se poslužiti već gotovim naljepnicama.

Tapete su se vratile u velikom stilu i možete ih nabaviti u raznim uzorcima. No, s tapetama valja biti umjeren – neka se nalaze samo na jednom zidu prostorije, na zidu uz koji je naslonjen kauč u dnevnoj sobi. Ovo pravilo posebno vrijedi za tapete jakih boja i geometrijskih uzoraka. Tapete djeluju vrlo efektno, a vašem će domu dati divan retro/vintage izgled. Imate mnogo šešira? Umjesto da ih odložite u podrum ili neki dio ormara, zašto ih ne biste okačili na jednu stranu zida.

Osim što izgledaju bezlično i dosadno, prazni bijeli zidovi često su odraz nekreativnosti. Međutim, to ne znači da morate potrošiti velike svote novca za umjetničke slike. Porodične fotografije, slike koje su naslikali vaši prijatelj ili posteri samo su dio onoga što možete staviti na svoj zid i tako prostorijama dati potpuno novi izgled, ili barem osvježenje. Dobra stvar je što za svaku od navedenih kreativnih ideja nećete uopće trošiti velike sume novca.

Savjet više

Umjesto klasičnog stavljanja fotografija u okvire, svoje fotografije možete izložiti na način da napnete na zid špagu ili traku te na nju objesite fotografije pomoću kvačica za rublje. Jednostavno, a opet zanimljivo i drugačije!

Naša preporuka

Uključite i djecu u izradu dekoracija. Bit će im drago pomoći, a pritom će razvijati kreativnost. Probudite kreativca u sebi i mališanima i ukrasite zidove stvarima koje će biti vaš lični pečat.

 

VODIČ ZA PREŽIVLJAVANJE SOBNIH BILJAKA

Da bi vaše sobne biljke preživjele sva godišnja doba, važno je da obratite pažnju na sljedeće faktore:

Toplota – Većina kućnih biljaka ne voli previše topao i suh vazduh i većini će odgovarati temperature i do deset stepeni hladnija nego inače.

Svjetlost – Biljkama je svjetlost neophodna, ali njihove konkretne potrebe se razlikuju od biljke do biljke. Pokušajte uskladiti biljke sa okruženjem u vašem domu. Vrlo je važno da redovno brišete listove jer čestice prašine blokiraju sunčeve zrake koje su biljkama neophodne za rast.

Voda – Večina biljaka tokom zime treba nešto manje vode nego obično, kada rastu potrebno im je više vode, ali zemlja nikada ne smije biti previše natopljena. Posavjetujte se sa stručnjacima kada kupujete biljku, jer kod nekih biljaka je neophodno pustiti zemlju da se u potpunosti osuši prije nego što je ponovo zalijete dok je kod nekih potrebno da zemlja stalno bude pomalo vlažna.

Vlažnost vazduha – Zimi biljke prebacite u prostorije u kojima je vazduh po prirodi vlažniji, kao što su kupatila ili kuhinje.

Presađivanje i prihrana- zima nikako nije pravo godišnje doba za presađivanje baš zato što biljke u ovo vrijeme odmaraju i zato neke veće promjene ostavite za proljeće.Nikada ne stavljate prihranu za bljke ako je zemlja previše suha.

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti